Divas Latvijas augstskolas iekļūst prestižā pasaules reitingā

© Wikipedia / Dezidor Latvijas Universitāte
Latvijas Universitāte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte iekļūst starptautiskajā globālajā reitingā QS World University Rankings.

RĪGA, 9.jūnijs — Sputnik. Latvijas Universitāte nav jauniņais starptautiskajā reitingā QS World University Rankings, savukārt Rīgas Tehniskā universitāte tajā ir pirmo reizi, vēsta mixnews.lv.

Nokļūstot reitingā pirmo reizi, Rīgas Tehniskā universitāte apsteidza savu priekšgājēju — Latvijas Universitāti, nokļūstot uzreiz pozīcijā 651-700, kamēr LU paliek starp 701. un 750.vietu.

Шадурскис Карлис - Sputnik Latvija
Šadurskis nosaucis par absurdu augstskolu skaitu Latvijā

Igaunijas augstskolu vidū reitingā ir nokļuvuši Tartu Universitāte, kurai ir 314 vieta un Tallinas Tehnoloģiskais institūts, kurš ierindojies pozīcijās 601-650.

Lietuvu reitingā pārstāv Viļņas Universitāte (401-410), Gedimina Viļņas Tehniskā universitāte (551-600), Kauņas Tehnoloģiskā universitāte (701-750), Vītauta Dižā Universitāte (801-1000).

Reitinga līderu trijniekā vēl aizvien Masačūsetsas Tehnoloģiskā universitāte (pirmā vieta), Stenforda un Hārvarda Universitāte (otrā un trešā vieta reitingā attiecīgi).

Jāpiebilst, ka M. Lomonosova Maskavas Valsts universitāte (MVU) ieņēma 95.vietu prestižajā reitingā, paceļoties par 13 punktiem. Pēc MVU rektora Viktora Sadovničija vārdiem, QS ir ļoti cienījams pētījums un tiek balstīts uz vairākiem parametriem, tostarp ekspertu aptaujām.

Министр образования и науки Карлис Шадурскис - Sputnik Latvija
Pie Ministru kabineta notiek protesti pret RPIVA likvidācijas procesu
Šī gada reitinga iekļaušanā tika izpētīti 4 tūkstoši universitāšu; 980 no tiek tika iekļauti sarakstā.

Pasaules labāko universitāšu reitings QS World University Rankings ir globāls pētījums, pēc kura rezultātiem tiek sastādīts pasaules mēroga augstskolu reitings pēc to panākumu rādītāja izglītības un zinātnes jomā. Reitings tiek aprēķināts pēc britu konsultēšanas kompānijas Quacquarelli Symonds (QS) metodikas.

Reitings izvērtē universitātes pēc zinātniski pētnieciskās aktivitātes un kvalitātes, pēc darba devēju viedokļa un karjeras potenciāla, pēc pasniegšanas kvalitātes un pēc internacionalizācijas. Tie ir galvenie rādītāji pasaules mēroga universitāšu novērtēšanai no akadēmiskās biedrības, darba devēju, studentu un sabiedrības puses kopumā

Ziņu lente
0