Politika

Arābu valstis apsūdz Kataru par Al Kaidas un ISIS atbalstu

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasЗарубежные страны, Катар
Зарубежные страны, Катар - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Kataras emīra runas, kurā politiķis paudis atbalstu attiecībām ar Irānu, Bahreina, Saūda Arābija, Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti pārtraukuši diplomātiskās attiecības ar karalisti.

RĪGA, 5. jūnijs — Sputnik. Bahreina, Saūda Arābija, Ēģipte un Apvienotie Arābu Emirāti informējuši par diplomātiskās attiecību pārtraukšanu ar Kataru.

Vispirms par attiecību pārtraukšanu ar kaimiņvalsti paziņoja Bahreina. Valsts oficiālās ziņu aģentūras izplatītajā paziņojumā uzsvērts, ka šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Kataras politiku – "drošības un stabilitātes kaitēšanai Bahreinas karalistē, iejaukšanos Bahreinas lietās, eskalācijas turpināšanu un provokāciju medijos, kā arī teroristiskās darbības atbalstu".

Государственный секретарь США Рекс Тиллерсон - Sputnik Latvija
Politika
Tillersons: kodolprogrammas līgums ar Irānu cietis neveiksmi

Bahreina devusi Kataras diplomātiem četrdesmit astoņas stundas, kuru laikā viņiem jāpamet karalistes teritorija. Tāpat Manama apturējusi aviācijas un jūras satiksmi ar Dohu, aizliegusi Kataras pilsoņiem apmeklēt Bahreinu, kā arī aizliegusi saviem pilsoņiem dzīvot Katarā un apmeklēt to. Valsts gaisa telpa ir slēgta Kataras nacionālā pārvadātāja Qatar Airways reisiem.

Šādu lēmumu Bahreinas valdība pieņēmusi līdztekus diplomātisko attiecību pārtraukšanai ar Kataru.

Dažas minūtes pēc Bahreinas paziņojuma par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru par līdzīgu lēmumu paziņoja arī Rijāda, Kaira un Abū Dabī.

AAE deva Kataras diplomātiem 48 stundas laika, lai atstātu valsti, liedza Kataras pilsoņiem iebraukt AAE un šķērsot to tranzītā. AAE esošajiem Kataras pilsoņiem valsts jāpamet 14 dienu laikā. Pie tam AAE pazinoja, ka 24 stundu laikā tiek pārtraukta aviācijas un jūras satiksme ar Kataru. No otrdienas nacionālais pārvadātājs Etihad Airways apturēs lidojumus uz Kataru.

Паромы Scottish Viking и Stena Flavia в порту Вентспилса - Sputnik Latvija
Latvija iepazīstina AAE ar Ventspils ziemeļu ostas attīstības projektu

Arī Saūda Arābija un Ēģipte apturējušas sauszemes, aviācijas un jūras satiksmi ar Kataru. Saūda Arābija liek visiem Kataras valstspiederīgajiem 14 dienu laikā pamest valsti, izņēmums tiek dāvāts tikai svētceļniekiem.

"Ēģiptes Arābu Republikas valdība pieņēmusi lēmumu par diplomātisko attiecību pārtraukšanu ar Kataru, ņemot vērā Kataras valdības naidīgo izturēšanos pret Ēģipti," – teikts ĒAR ĀM ziņojumā.

Konflikta iemesls

Saūda Arābijas vadītās arābu koalīcijas komandieri paziņojuši, ka Katara tiek izslēgta no dalības militārajā operācijā Jemenā, ņemot vērā to, ka "Doha atbalsta nelikumīgus grupējumus, Al Kaidu un ISIS".

ASV eksprezidents Bils Klintons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Klintona fonds atzinis, ka saņēmis miljonu dolāru no Kataras valdības

Kataras un tās kaimiņvalstu konflikts izcēlās nedēļu pēc Persijas līča valstu un ASV samita Rijādā – Kataras ziņu aģentūra publicēja runu valsts emīra vārdā, kurā pausts atbalsts attiecību atjaunošanai ar Irānu. Samitā Saūda Arābijas galvaspilsētā karaliste visu viesu vārdā nosodīja Irānu par tās naidīgo politiku un piedraudēja ar atbilstošu atbildi.

Vēlāk Kataras Ārlietu ministrijas oficiālais pārstāvis pavēstīja, ka aģentūras vietne tikusi uzlauzta, runu emīra vārdā publicējuši hakeri un tai nav nekāda sakara ar Kataras līderi. Taču Saūda Arābija, AAE un Bahreina šo paziņojumu uzskata par nepārliecinošu un uztājīgi zioņo, ka vārdi par attiecību normalizēšanu ar Irānu patiešām piederot emīram.

AAE valsts ārlietu ministrs Anvars Gargašš aicinājis Kataru mainīt politiku un neatkārtot agrākās kļūdas, lai attiecības ar kaimiņvalstīm atjaunotos.

Ziņu lente
0