Necieņas izrādīšana pret latviešu valodu jums izmaksās 10 tūkstošus eiro

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas labējās partijas piedāvā palielināt sodu par necieņas izrādīšanu pret valsts valodu līdz pat 10 tūkstošiem eiro atsevišķos gadījumos.

RĪGA, 31.maijs — Sputnik. Oficiālā Krievijas ĀM pārstāve Marija Zaharova komentēja latviešu politiķu iniciatīvu par sodu paaugstināšanu par nepietiekamu valsts valodas izmantošanu. Pēc viņas vārdiem, Krievijas ĀM cer, ka veselais saprāts ņems virsroku un likums netiks pieņemts, vēsta Sputnik Igaunija.

Atgādināsim, ka 25.maijā Latvijas Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja un nosūtīja izskatīšanai komisijā likumprojektu, kurš paredz sodu palielināšanu par likuma pārkāpšanu par valsts valodu. Saskaņā ar dokumentu, sods par atklātu necieņas izrādīšanu pret valsts valodu, kurš šobrīd sastāda 350 eiro, fiziskajām personām palielināsies līdz 700 eiro, amatpersonām līdz 250-700 eiro ar iespējamu atstādināšanu no amata un juridiskajām personām — līdz pat 10 tūkstošiem eiro.

Pavasara lauku darbi - Sputnik Latvija
Mācies latviešu valodu: zemes gabala iegādei būs nepieciešamas zināšanas B2 līmenī

Sods par nepietiekamu valsts valodas izmantošanas apjomu, ko paredz amata pienākumi, tiks palielināts no 35 līdz 280 eiro, gada laikā atkārtota pārkāpuma gadījumā sods sastādīs jau no 280 līdz 700 eiro. Turklāt valsts amatpersonām tiek piedāvāts palielināt sodu apmēru līdz 350-700 eiro ar iespējamu atlaišanu.

Sodu palielināšana ir paredzēta par latviešu valodas neizmantošanu nosaukumos un televīzijas un radio raidījumu un filmu tulkojumā.

"Esam pārliecināti, ka līdzīgu likumu pieņemšanai nav nekāda sakara ar reālo mazākumtautību integrāciju latviešu sabiedrībā. Ceram, ka veselais saprāts ņems virsroku un grozījumi nestāsies spēkā," — komentēja likumprojektu Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova.

Pēc viņas uzskatiem, nepieciešama starptautiskās sabiedrības reakcija, lai veselais saprāts gūtu virsroku. Kā norāda Zaharova, Krievija gaida tiesisko iestāžu un nevalstisko organizāciju reakciju. "Ceram, ka šī situācija tiks novērota," —  viņa piebilda.

Ekonomikas celšana

Likumprojektu par sodu palielināšanu izskatīšanai piedāvāja partija, kura atrodas valdošās parlamenta koalīcijas sastāvā — Nacionālā apvienība "Visu Latvijai". Likumprojektu atbalstīja 58 deputāti, pret nobalsoja 20 deputāti, divi balsojumā nepiedalījās.

Архивное фото газета на латышском языке - Sputnik Latvija
Valsts valodas centrs: miljonu vērta lieta

Dokumentu komentēja Rīgas mērs Nils Ušakovs, kurš pats ne vienu vien reizi kļuvis par uzbrukumu objektu par saziņu krievu valodā kā personīgajā Facebook lapā, tā arī Rīgas Domes lapā. Pēc viņa vārdiem, labējo partiju piedāvājums pacelt sodus ir saistīts ar vēlmi palielināt valsts ieņēmumus.

"Likumprojektam varot būt netieša pozitīva ietekme uz tautsaimniecības attīstību, pieaugot iekasēto naudas sodu apjomam," — teikts likumprojekta anotācijā. Mūsu labējās partijas izdomājušas, kā pacelt mūsu ekonomiku. Citas valstis joprojām muļķības dēļ mēģina attīstīt, piemēram, ražošanu. Naivie — nesaprot, ka ekonomiku var pacelt daudz vienkāršāk — ar sodu par valodu palīdzību," — uzrakstīja Ušakovs savā Facebook sociālā tīkla lapā.

Latvijā ir viena valsts valoda — latviešu. Krievu valodai ir mazākumtautību valodas statuss.

Republikā dzīvo aptuveni 2 miljoni cilvēku. No tiem ap 40% ir krievvalodīgie. Apmēram 250 tūkstoši valsts iedzīvotāju ir nepilsoņi — bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas palika Latvijā, taču to priekšteči nav dzīvojuši republikā līdz 1940.gadam.

Ziņu lente
0