Nepilsoņus skaita rudenī: Vējonis nāks klajā ar ierosinājumu

© AFP 2023 / SAUL LOEBLatvijas prezidents Raimonds Vējonis
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas prezidents Raimonds Vējonis gatavojas no jauna uzdot jautājumu par pilsonības piešķiršanu nepilsoņu bērniem – likumdošanas iniciatīva gaidāma šoruden.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Šoruden prezidents Raimonds Vējonis gatavojas apspriest jautājumu par pilsonību. Šo ieceri viņš pauda šodien LTV raidījuma "Rīta panorāma" ēterā.

Viņš apgalvoja, ka neplāno atkāpties, lai arī viņam ir milzums pretinieku politiskajās aprindās. Vējonis ir pārliecināts, ka katram Latvijas iedzīvotājam jāsajūt sava piederība valstij, lai kāda būtu viņa tautība un reliģija.

Nepilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Yle: soms no krieviem uzzinājis, kā iegūt Latvijas pilsonību

Jau iepriekš Vējonis ir nācis klajā ar ieteikumu kopš dzimšanas piešķirt pilsonību Latvijas nepilsoņu bērniem. Piemēram, februārī intervijā radio Baltkom viņš atzina, ka gaidot piemērotu brīdi.

"Negribu cilāt šo jautājumu pirms vēlēšanām, jo to var izmantot kādām diskusijām. Negribu, lai šo piedāvājumu vienkārši saplosītu. Es vēlos, lai piedāvājums tiktu pieņemts, tāpēc gaidu īsto brīdi," — teica prezidents.

Agrāk viņš norādīja, ka laiks pārtraukt jaunu pilsoņu reģistrāciju neeksistējošas valsts — bijušās PSRS — pilsonībā.

Райвис Дзинтарс - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība nevēlas piešķirt nepilsoņiem politiskās tiesības

Daudzi politiskie spēki nav sajūsmā par valsts vadītāja cēlsirdīgajiem nodomiem. Vispirms jau Nacionālās apvienības politiķi ceļ trauksmi: ja visiem nepilsoņu bērniem piešķirt pilsonību, tikšot apdraudēta valsts drošība. Tiesa, viņu oponenti uzskata, ka nepilsoņu bērnu skaits valstī nav tik liels, lai viņi radītu kādu nopietnu apdraudējumu.

Neatkarīgās Rīta Avīzes galvenā redaktore Anita Daukšte savulaik izteicās, ka tie, kas izplata tādus šausmu stāstus, pārāk zemu vērtē Latviju. Viņa vaicā: "Ja Latvija sabruks, piešķirot vai piedāvājot Latvijas pilsonību 80 nepilsoņu bērniem gadā, tad ir jāuzdod jautājums: "Vai tiešām valsts pamati ir tik vāji?"

Tiesa, Vējoņa iniciatīvu patiešām var saistīt ar nacionālo drošību. Pirmkārt, saliedēta sabiedrība ir stabilitātes garants. Otrkārt, iniciatīca izskanēja drīz pēc tam, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins ieteica piešķirt tiesības uz bezvīzu iebraukšanu KF visiem nepilsoņu bērniem, kuri dzimuši Latvijā pēc 1991. gada. Tātad starp prezidentiem noritēja neliela "cīņa par nepilsoņu bērniem".

Ziņu lente
0