Politika

Gruško: Eiropai jāapvienojas ar Krieviju pret kopējiem draudiem

© Sputnik / Alexander VilfKrievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško. Foto no arhīva
Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas centieni radīt drošības sistēmu bez Krievijas vai pat pret Krieviju ir lemti neveiksmei – par to ir pārliecināts Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško.

RĪGA, 30. maijs — Sputnik. Eiropai neizdosies izveidot savu drošības sistēmu, tai jāapvienojas ar Krieviju pret kopīgiem draudiem, paziņoja Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško videotilta ietvaros diskusiju klubā "Valdajs", vēsta RIA Novosti.

Viņš uzsvēra, ka eiropiešiem būtu jāpārdomā, kāda loma viņiem piešķirta jaunajā drošības sistēmā, ko veido NATO.

Iepriekš, pēc G7 samita Itālijā Vācijas kanclere Angela Merkele pavēstīja, ka Eiropai jāpārņem tās liktenis pašai savās rokās un jāiet savu ceļu, jo Donalda Trampa prezidentūras laikā ES un ASV viedokļi ir atšķirīgi.

"Protams, mums jābūt draudzīgās attiecībās gan ar Lielbritāniju, gan citiem kaimiņiem, tostarp arī ar Krieviju," — paziņoja Merkele mītiņā Minhenē, atzīmējot, ka Eiropai pašai jācīnās par savu nākotni.

G7 samitā ASV un pārējie seši kluba dalībnieki nespēja vienoties par virkni jautājumu — sākot no Parīzes klimata konvencijas līdz pat bēgļu problēmai.

Aukstais karš vieglā variantā

Videotilta ietvaros diskusiju klubā "Valdajs" 29. maijā Krievijas pastāvīgais pārstāvis NATO Aleksandrs Gruško atzīmēja, ka NATO spēku paplašināšanās Eiropā ir provocējusi attiecību pasliktināšanos ar Krieviju. Viņš uzsvēra, ka situācija ir ļoti bīstama.

"Pirmo reizi ilgu gadu laikā drošību šajā reģionā no jauna noteiks nevis apturēšanas pasākumi bez militāro līdzekļu elementa, bet gan ar piespiešanas palīdzību un zināma draudu līdzsvara uzturēšanu," — atzīmēja Gruško.

Situāciju viņš raksturoja kā "auksto karu vieglā variantā".

"Mēs nesaskatām, ka NATO būtu gatava apstāties," — uzsvēra diplomāts.

Runājot par alianses austrumu flanga pastiprināšanos, Gruško pavēstīja: "Tas ir labi zināms stāsts: noslēgsies četru bataljonu grupu veidošana (Latvijā, Igaunijā, Lietuvā un Polija — red.). Tiks pastiprināts grupējums Baltijas jūrā, Melnajā jūrā. Turpinās aktīva infrastruktūras apgūšāna, katru dienu pienāk ziņas par to, ka Austrumeiropas valstīs sāksies vai beidzas kādu objektu būvdarbi."

Военнослужащие воздушно-десантных войск России - Sputnik Latvija
Gruško: NATO aktivitāte pie Krievijas robežām ved pie bruņošanās drudža

Gruško atgādināja, ka NATO velta īpašu uzmanību dienvidu flanga nostiprināšanai — amerikāņu un angļu spēki parādījušies Rumānijā, tur veidojas daudznacionālas brigādes. Jaunā aina noteiks militārās drošības struktūru reģionā, secināja diplomāts.

Jautājumā par NATO pievienošanos ASV vadītajai starptautiskajai koalīcijai, kas cīnās ar terorismu, Gruško atzīmēja, ka tas varētu kļūt par vēl vienu šķērsli, kas kavēs attiecību veidošanos ar Maskavu. Informācija par alianses pievienošanos koalīcijai tika sniegta NATO samitā 25. maijā Briselē.

Komentējot NATO lēmumu, Krievijas Federācijas padomes Starptautiskās komitejas vadītājs Konstantins Kosačovs pavēstīja, ka tādējādi alianse cenšas legalizēt savu klātbūtni reģionā, kur notiek svarīgākie notikukumi uz planētas. "Pretējā gadījumā NATO ziņā patiešām būt tikai austrumeiropiešu ar Krieviju saistīto fobiju apkalpošana par milzu naudu," — paziņoja politiķis.

Ziņu lente
0