Maskava iesniegusi prasību PTO jautājumā par Ukrainas ieviestajām sankcijām

© FABRICE COFFRINI / AFPШтаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария
Штаб-квартира Всемирной Торговой Организации в Женеве, Швейцария - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prasība attiecas uz simtiem Ukrainas normatīvo aktu. Runa ir par PTO pamata vienošanos pārkāpumiem— līgumiem par preču un pakalpojumu tirdzniecību, par importa licencēšanu un tehniskiem šķēršļiem tirdzniecībā, kā arī fitosanitāro un sanitāro pasākumu līgumiem.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Krievija vērsusies Pasaules Tirdzniecības organizācijas strīdu atrisināšanas iestādē un Ukrainas Ministru kabinetā, pieprasot konsultācijas jautājumā par sankcijām, ko jau kopš 2014. gada Ukraina regulāri ievieš pret Krieviju, vēsta RIA Novosti.

To žurnālistiem pastāstīja Ekonomikas attīstības ministrijas vadītājs Maksims Oreškins APEC ministu tikšanās kuluāros, kuras ietvaros viņš informējis PTO nodaļas vadītāju Roberto Azevedo par prasības iesniegšanu.

Pēc Oreškina teiktā, Ukrainas ieviestie ierobežojošie pasākumi liecina, ka tās valdība sistemātiski un apzināti pārkāpj starptautiskās saistības un ignorē starptautiskās tirdzniecības noteikumus.

"Turklāt daži no šiem pasākumiem ne tikai nepasargā Ukrainas ekonomiku, bet rada papildu problēmas," — piebilda ministrs.

Prasības iemesli

Oreškins atgādina, ka Ukrainā aizliegta vai diskriminējošā veidā ierobežota simtiem Krievijas kompāniju uzņēmējdarbība. Ministrs atgādināja, ka kopš 2014. gada Ukrainā aizliegts ievest no Krievijas gaļas un piena produktus, zivis, alkoholiskos dzērienus, dzelzceļa iekārtas, mēslojumu un daudzas citas preces. Krievijas grāmatu importam piemērotas īpašas procedūras, bet lietotiem Krievijas automobiļiem — īpašs nodokļu režīms.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Krievijas senators komentējis interneta resursu bloķēšanu Ukrainā

Ierobežojumi attiecas uz mašīnbūves uzņēmumiem, bankām, programmatūras ražotājiem, aviokompānijām. Krievijas produkti, sadzīves ķīmija, kosmētika un vieglas rūpniecības izstrādājumi tiek pakļauti sanitārai un veterinārai kontrolei. Turklāt Krievijas kompānijām aizliegts piedalīties privatizācijā Ukrainā, un tas ir vēl viens PTO saistību pārkāpums, ko pieļāvusi Kijeva.

"Tāpat mēs klasificējam ierobežojumus attiecībā uz operācijām ar Ukrainas valūtu, aizliegumu Krievijas ziņu aģentūru un citu mediju žurnālistu akreditācijai," — teica Oreškins.

Sistemātiskie pārkāpumi

Krievijas prasība attiecas uz simtiem Ukrainas normatīvo aktu, paskaidroja Oreškins. Runa ir par PTO pamata vienošanos pārkāpumiem— līgumiem par preču un pakalpojumu tirdzniecību, par importa licencēšanu un tehniskiem šķēršļiem tirdzniecībā, kā arī fitosanitāro un sanitāro pasākumu līgumiem. Krievijas ministrs uzsvēra, ka Ukraina ir pārkāpusi saistības jautājumā par tirdzniecības liegumu izstrādes un ieviešanas procedūru caurskatāmību – neskatoties uz PTO prasībām, šie pasākumi parasti netiek pasludināti oficiāli.

Yandex. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ukraina ieviesa sankcijas pret Yandex un Kaspersky Lab

Saskaņā ar PTO normām, lūgums sniegt konsultācijas veido pirmo posmu prasības iesniegšanas procedūras ietvaros. Tagad divus mēnešus notiks konsultācijas ar Ukrainas valdību, lai atrastu savstarpēji izdevīgu situācijas risināšanas iespēju. Ja tās neatnesīs cerēto rezultātu, Krievijai ir tiesības iniciēt strīda otro posmu un nodot lietu izskatīšanai šķīrējtiesā.

Šonedēļ Kijevā pagarinājusi un paplašinājusi sankcijas pret Krievijas un ārvalstu pilsoņiem un uzņēmumiem. Atjauninātā sankciju saraksta versijā ir 1228 cilvēki un 648 juridiskās personas. Ukraina aizliegusi iebraukt valstī daudziem pazīstamiem politiķiem, militārpersonām un žurnālistiem, ieviesusi ierobežojumus daudzām kompānijām. Plašu atbalsi radīja aizliegums piekļūt Krievijas sociālajiem tīkliem "VKontakte" un "Odnoklassniki", kā arī servisiem Yandex un Mail.ru.

Ziņu lente
0