Vējonis dusmojas – Latvijā nevar atrast cilvēku, kurš cīnītos pret korupciju

© Pixabay / janeb13Korupcija. Ilustratīva fotogrāfija
Korupcija. Ilustratīva fotogrāfija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau pusgadu Latvijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) paliek bez vadītāja – neviens pretendents nav spējis izturēt konkursu, vakancei tika izsludināta jauna "mākslīgā atlase".

RĪGA, 20. maijā — Sputnik. Valsts prezidents Raimonds Vējonis paudis neapmierinātību ar to, ka Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) jau pusgadu laikā paliek bez vadītāja, vēsta LNT.

Iepriekšējs C vadītājs Jaroslavs Streļčenoks tika atbrīvots no amata pēc pilnvaru termiņa beigām 2016. gada novembrī. Konkurss amatam tika pasludināts savlaicīgi — tā paša gada augustā, tomēr pretendenti bija "izbrāķēti" jau pirmajā kārtā.

Jaunu konkursu pasludināja 2017. gada martā — pēc atlases procedūras un prasību pretendentiem precizēšanas. Dokumentus iesnieguši deviņi kandidāti, viņu vārdi pagaidām netiek atklāti. 25. maijā komisija izvērtēs tos CV, zināšanas un pieredzi.

"Ilgstoši esot bez vadītāja, tiek paralizēts jebkuras iestādes darbs. No sabiedrības viedokļa skatoties, ir ļoti nozīmīgi, ka KNAB strādā efektīvi," — teica prezidents.

Iepriekš Sputnik Latvija vēstīja, ka konkursā KNAB vadītāja amatam piedalījies arī pēdējais tā vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, taču to neizturēja — acīmredzot komisijas lēmumu ietekmēja viņa darba sabiedriskā kritika un skandāls ar Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša atstādīšanu no darba.

Par ko KNAB darbinieki saņem prēmijas - Sputnik Latvija
Par ko KNAB darbinieki saņem prēmijas

2016. gada vasarā Sputnik Latvija citēja antikorupcijas politikas pētnieci Līgu Stafecku, viņa apgalvoja, kopš Streļčenoka iestāšanos amatā, par prioritāriem kļuvuši administratīvie jautājumi un sākās darbinieku demotivācija.  Diezgan "pieticīgi" padarītā rezultāti, kā arī skandāli, grauj sabiedrības uzticību korupcijas apkarošanas birojam.

Par vienu no galvenajām problēmām analītiķe uzskata biroja vadītāju nekompetenci un pēdējā no tiem — Jaroslava Streļčenoka zemu autoritāti. KNAB vadītājam nav izdevies sakārtot biroja iekšējo darbu, to atstājuši daudzi pieredzējuši darbinieki, iekšējā spriedze birojā tiek vairota ar disciplinārlietu palīdzību.

Streļčenoka priekštecis Normunds Vilnītis tika atlaists no amata skandāla dēļ, 2011. gada novembrī Saeima vienbalsīgi ievēlējusi jauno KNAB vadītāju Jaroslavu Streļčenoku, bet viņš arī netika galā ar vadītāja funkcijām.

Eksperte Līga Stafecka kritizējusi arī biroja attiecības ar medijiem. Viņa uzskata, ka KNAB būs grūti atrast labu vadītāju, tai skaitā zema sabiedrības atbalsta dēļ.

Ziņu lente
0