NVS valstis izveidos vienotu teroristu datu bāzi

© SputnikBruņoti kaujinieki
Bruņoti kaujinieki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Sadraudzības specdienesti aktīvi sadarbojas un kopīgi identificē ekstrēmistus, salīdzinot par terorismu aizdomās turamo personu sarakstus ar personām, kas izcieš sodu NVS valstu cietumos.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik, Marija Šeludjakova. Krievijas Federālā sodu izpildes dienesta (FSID) vadītāja vietnieks Valērijs Maksimenko informējis, ka NVS valstīs tiks izveidota vienota datu bāze, kurā tiks iekļautas par ekstrēmismu un terorismu notiesātas personas. Tā ļaus efektīvāk risināt jautājumus par šo personu saukšanu pie kriminālatbildības.

Брифинг официального представителя МИД России М.В.Захаровой - Sputnik Latvija
Zaharova atgādinājusi ASV, ka ar teroristiem koķetēt nav ieteicams

Datu bāze tiks izveidota 2017. gadā Krievijas FSID sadarbībā ar NVS dalībalstu Antiterorisma centru. Pēc Maksimenko vārdiem, patlaban jautājums par datu bāzu apvienošanu ir ļoti aktuāls, jo tas ir pilsoņu drošības jautājums.

Baltkrievijas IeM Sodu izpildes departamenta priekšnieks Sergejs Doroško norādīja, ka vienota datu bāze ļaus identificēt noziedzniekus, kuri tiek meklēti par smagiem noziegumiem, lai arī šajā laikā viņi izcieš sodu kādā no NVS valstīm par samērā vieglu noziegumu.

NVS ATC precizēja, ka tā rīcībā ir plaša datu bāze, kurā iekļauti dati par visās Sadraudzības valstīs par ekstrēmismu un terorismu meklētām personām. Ziņas par viņiem Centrā nonāk no minēto valstu kompetentām iestādēm un apkopotas NVS ATC specializētajā datu bankā.

"Datu bāze tiek atjaunota ik mēnesi. Tiek atsijāti Sīrijā vai Irākā bojāgājušie vai bezvēsts pazudušie. Mēs apmainām informāciju ar mūsu partneriem NVS par to, kur, domājams, varētu atrasties kāda no meklētajām personām," — Sputnik pastāstīja Antiterorisma centrā.

Tiek atjaunoti ne tikai teroristu saraksti, bet arī informācija par starptautiskajām teroristiskajām organizācijām un ektrēmistiska satura resursiem tīmeklī.

Hakeris - Sputnik Latvija
Eiropas policija identificējusi teroristu sociālo tīklu

"2016. gadā sadarbībā ar partneriem no kompetentām Sadraudzības valstu iestādēm esam konstatējuši vairāk nekā 400 domājamās teroristu un ekstrēmistu atrašanās vietas. Ar Centra sniegto ziņu palīdzību izdevies aizturēt 20 cilvēkus, kas atrodas starptautiskā meklēšanā par teroristiska vai ekstrēmiska rakstura noziegumiem," — informēja ATC.

NVS valstīm izdevies noregulēt arī starpvalstu meklēšanas sistēmu. Par ekstrēmismu meklēto personu saraksti tiek nodoti robežsardzes dienestiem ar NVS valstu robežsardzes spēku komandieru padomes starpniecību. Noregulēts darbs finansiālās izlūkošanas jomā. Specdienesti salīdzina informāciju ar finansiālā monitoringa daiem un konstatē apšaubāmas finansiālās operācijas. Arī tādējādi izdodas atrast teroristus.

Pie tam NVS ATC ik gadus organizē kopīgo operāciju "Tral Antiteror", kuras mērķis ir meklēto teroristu aizturēšana un ekstradīcija.

Ziņu lente
0