Eiropas policija identificējusi teroristu sociālo tīklu

© geraltHakeris
Hakeris - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas policija atradusi globālajā tīmeklī slēptu tīkla resursu, ko izmanto ISIS teroristi propagandai un līdzekļu vākšanai.

RĪGA, 5. maijs — Sputnik. Eiropas policija informē par stundām ilgās operācijas noslēgumu, kas noritēja ar mērķi identificēt teroristu sakarus internetā. Tās gaitā atrasti aptuveni 2 tūkstoši ekstrēmistiska rakstura materiālu. Policisti cenšas noskaidrot, cik sekmīgi ISIS teroristi pielieto globālo tīmekli savu ideju propagandai un līdzekļu vākšanai tā, lai pie tam viņi netiktu identificēti, vēsta Sputnik Igaunija.

Полиция Латвии - Sputnik Latvija
Bailes no terorisma Latvijā iet mazumā

Europol preses dienests oficiālajā mājaslapā informē, ka jau 25.-26. aprīlī EU IRU policistu nodaļas ar Beļģijas, Grieķijas, Polijas, Portugāles un ASV koleģu atbalstu īstenojuši operāciju ar mērķi atrast ekstrēmistiska, musinoša rakstura resursus. Atrasti un izpētītī 2068 šādi resursi sešās valodās. Pēc policijas pieprasījuma interneta provaideru pienākums ir tos bloķēt. Starp atrastajiem materiāliem bija propagandiski video ieraksti un publikācijas, kas slavē teroru un islāmisko ekstrēmismu.

Pēdējos mēnešos lielo starptautisko tiešsaistes platformu operatori un sociālo tīklu īpašnieki aktīvi bloķē tajos publicētos aizdomīgos un bīstamos materiālus, tāpēc ISIS piekritēji bija spiesti sākt izmantot tā saucamā multiplatformu atbalsta resursus, kas neprasa lietotāju identifikāciju. To meklēšana ir sarežģītāka nekā ierasto sociālo tīklu, piemēram, pazīstamā Facebook vai Google pārbaudes.

Policijas operācijas gaitā, šķiet, izdevies atrast jaunu platformu, ko izveidojuši paši ISIS teroristiskie tīkli. Nepatīkamais atradums ļauj izprast, kāpēc par policijas operāciju, kas noritēja pirms nedēļas, Europol paziņoja tikai tagad. 

Tomēr pagaidām nav saprotams, vai atrasto platformu bija iespējams izmantot teroraktu koordinēšanai, ko pēdējā laikā atsevišķi teroristi īstenojuši Eiropas pilsētās.

"Mēs izmeklējam jautājumu par to, ka ISIS un citi teroristiskie grupējumi izstrādā paši savas sociālo mediju platformas, — pastāstīja aģentūras Europol sabiedrisko sakaru oficieris Jans Ops Gens Orts, kura teikto citē Euractiv. — Mēs vēl joprojām cenšamies noskaidrot visu informāciju par kontu, tostarp arī to, kas tieši to izstrādājis un ar kādu mērķi." Virsnieks atzīmēja, ka, saskaņā ar sākotnējiem datiem, atrastā platforma ir saistīta ar ISIS kaujiniekiem un citiem ekstrēmistiem.

Ziņu lente
0