Latvija nav iekļuvusi Eirovīzijas finālā

© Foto : facebook / Triana ParkGrupa Triana Park
Grupa Triana Park - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Eirovīzija 2017" otrais pusfināls notiks Kijevā 11. maijā, fināls – 13. maijā.

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Grupa Triana Park no Latvijas nav izcīnījusi vietu finālā pēc starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija pirmā pusfināla, kas vakar noslēdzās Kijevā.

Grupas Triana Park priekšnesums ar kompozīciju Line noslēdza pirmo pusfinālu. Diemžēl Latvijas pārstāvjiem neizdevās saņemt pietiekami daudz punktu, lai turpinātu cīņu konkursa finālā. Balsošanas gaitā finālistu desmitniekā iekļuva Zviedrijas, Austrālijas, Beļģijas, Azerbaidžānas, Portugāles, Grieķijas, Polijas, Moldovas, Kipras un Armēnijas pārstāvji.

Eirovīzijā Latvija debitēja 2000. gadā — grupa Brainstorm ar kompozīciju My Star atnesa valstij 3. vietu. Divus gadus vēlāk dziedātāja Marie N ar dziesmu I Wanna izcīnīja Latvijai pirmo vietu, un 2003. gadā konkurss notika Rīgā. 2015. gadā latviešu dziedātāja Aminata ar dziesmu Love Injected atnesa sesto vietu konkursā. 2016. gadā Latvijas pārstāvis Justs Sirmais Stokholmā ieņēma 15. vietu.

Triana Park piedalījās Eirovīzijas nacionālajā atlasē četras reizes. Februārī kolektīvs izcīnīja uzvaru konkursā Supernova un ieguva tiesības pārstāvēt valsti konkursā Kijevā.

Bez Krievijas

"Eirovīzijā —2016" uzvaru guva Ukrainas dziedātāja Džamala ar dziesmu "1944". Organizācijas komiteja nolēma rīkot konkursu "Eirovīzija" Kijevā. Ieplānots, ka konkursa fināls norisināsies 13. maijā, viens no pusfināliem notika 9. maijā, bet otrs pusfināls notiks 11. maijā.

Eirovīzija - Sputnik Latvija
"Eirovīzijas" organizators draud ar sankcijām Krievijai un Ukrainai

Gatavošanās Eirovīzijas konkursam bija saistīta ar skandālu, ko radīja Ukrainas varasiestāžu lēmums nepielaist konkursam Jūliju Samoilovu no Krievijas — viņai uz trim gadiem liegts iebraukt Ukrainā pēc priekšnesumiem Krimā, ko Kijeva joprojām uzskata par savu teritoriju.

Eiropas Raidorganizāciju savienības (EBU) vadītāja Ingrīda Deltenre paziņoja, ka dziļo nožēlo to, ka Eirovīzija tiek izmantota politiskām spēlēm. "Konkursam ir jāiepriecina miljoniem cilvēku un jāapvieno; tas nav paredzēts cilvēku noskaņošanai vienam pret otru," — teica Deltenre. Visā konkursa vēsturē šis ir pirmais gadījums, kurā kādai valstij liegta iespēja tajā piedalīties.

EBU ieteica Krievijai translēt dziedātājas uzstāšanos ar satelītu palīdzību vai nomainīt konkursa dalībnieku, taču Maskava to darīt atteicās. Galu galā EBU pavēstīja, ka Krievija konkursā nepiedalīsies, un Pirmais kanāls pieņēma lēmumu atteikties no "Eirovīzijas 2017" translācijas.

Ziņu lente
0