Lietuvā 9.maijā notiks "Nemirstīgā pulka" gājiens

© Sputnik / Alexey Filippov / Pāriet pie mediju bankasLietuva. Foto no arhīva
Lietuva. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tatjana Afanasjeva-Kolomijeca: Ja divus gadus atpakaļ mēs bijām 11 cilvēki, tad šogad mūsu būs vairāk.

RĪGA, 9.maijs — Sputnik. Pilsoņu akcija "Nemirstīgais pulks" 2017.gadā Lietuvā kļūs par trešo gājienu, pievienoties gribētāju un akcijas atbalstītāju kļūst arvien lielāka, teica RIA Novosti projekta iniciatore un koordinatore Viļņā Tatjana Afanasjeva-Kolomijeca.

"Ja divus gadus atpakaļ mēs bijām 11 cilvēki, tad šogad mūsu būs vairāk. Un pats lēmums par to, ka mēs organizēsim "Nemirstīgā pulka" gājienu, radās skolas vecāku sapulcē, " teica RIA Novosti akcijas koordinatore.

Šodien pilsoņu projekta iniciatori apvienojās Lietuvā ar visiem "Nemirstīgā pulka" koordinatoriem Eiropā, tam pievienojās sabiedriskā organizācija "Paaudžu tilti", kurā sastāv Viļņas skolu vecāki un vecāko klašu audzēkņi, Krievijas pilsoņu sabiedriskā organizācija "Rossi", garīdznieki un baznīcu darbinieki, kā arī brīvprātīgie.

Šogad "Nemirstīgā pulka" akcija notiks Viļņā, Klaipēdā, Kauņā, Šauļos un Alītā. Viļņā "Nemirstīgā pulka" kolonna izies cauri Antakalnes kapsētu līdz galvenajam kara memoriālam.

Jau desmito gadu Latvija 8. maijā atzīmēja Otrā pasaules kara upuru piemiņas dienu. - Sputnik Latvija
Uzvaras diena 8. maijā: oficiāla un nevienam nevajadzīga

Pirmo reizi "Nemirstīgā pulka" akcija notika Tomskā. Un katru gadu "Nemirstīgā pulka" ģeogrāfija paplašinās, atnākot jaunās pilsētās un valstīs. Šogad akcija pirmo reizi notiks arī Bosnijā un Hercogienē, tāpat gājiens pirmo reizi notiks atsevišķās ASV pilsētās un Eiropas valstīs.

Viļņā Antakalnes kapsētā ir apglabāti trešās Baltkrievu frontes karavīri, kuri cīnījās par Lietuvas galvaspilsētas atbrīvošanu. Memoriāls par godu Padomju karavīriem Antakalnes kapsētā tika radīts 1951.gadā. tajā pat gadā tika pārbedīti 3460 karavīru mirstīgās atliekas. Brāļu kapu dienvidu nogāzē trijās terasēs un austrumu nogāzē 14 terasēs ir uzstādītas 287 sarkanā granīta kapu plītis ar bojāgājušo karavīru uzvārdiem. Pretī galvenajam piemineklim un Mūžīgajai ugunij ir apglabāti pieci Padomju Savienības varoņi.

Paneriju mežā nacisti kopš 1941.gada vidus un līdz 1944.gada augusta beigām nogalināja aptuveni 70 tūkstošus ebreju, turpat tika nogalināti  29 tūkstoši cittautiešu, to starpā krievi, lietuvieši, poļi, čigāni. Nošaušanas vietā zem klajām debesīm stāv memoriāls, kur pirmie pieminekļi parādījās 1948.gadā. 2013.gadā memoriāls tika pilnībā atjaunots un savests kārtībā.

Ziņu lente
0