Snoudens saņēmis prēmiju par ieguldījumu vārda brīvības aizsardzībā

© AP PhotoSnoudens
Snoudens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Norvēģijas PEN kluba pārstāvji Maskavā piešķīra Edvardam Snoudenam Karla fon Osecka prēmiju par nopelniem vārda brīvības aizsardzībā.

RĪGA, 30.aprīlis — Sputnik. Norvēģijas PEN kluba pārstāvji Maskavā piešķīra amerikāņu specdienestu bojušajam darbiniekam Edvardam Snoudenam  Karla fon Osecka prēmiju par nopelniem vārda brīvības aizsardzībā, vesta RIA Novosti ar atsauci uz paziņojumu kluba mājas lapā.

Pērnā gada novembrī PEN klubs paziņoja, ka izlēmis atlikt Snoudena apbalvošanas ceremoniju līdz 2017.gada jūnijam cerībā, ka laureāts varēs pats personīgi piedalīties tajā. Taču, kā teikts kluba informācijā, prēmija Snoudenam bija piešķirta jau pagājušajā nedēļā, taču par to kļuva zināms vien tagad.

Эмблема Центрального разведывательного управления(ЦРУ) - Sputnik Latvija
Viedoklis
WikiLeaks – CIP aizkulišu spēļu spogulis

Tiek ziņots, ka prēmiju Snoudenam piešķīra vienā no Maskavas viesnīcām norvēģu PEN kluba valdes priekšsēdētājs un ģenerālsekretārs Viljams Nigors un Hāge Nuts Nurijs. "Esmu pateicīgs par jūsu un norvēģu PEN kluba atbalstu," — citē Snoudenu klubs prēmijas piešķiršanas brīdī.

Norvēģu PEN klubs par Karla fon Osecka prēmijas laureātu Snoudenu nosauca jau pagājušā gada martā. Sakarā ar bažām par viņa izdošanu ASV varas iestādēm organizācijas darbinieki uzsāka juridisku procesu, kura mērķis bija iegūt Norvēģijas varas iestāžu garantijas, ka Snoudenu neizdos gadījumā, ja no ASV puses atnāks prasība par viņa izdošanu. Garantijas tā arī netika saņemtas, tāpēc PEN klubs izstrādāja "B plānu", tiek uzsvērts kluba mājas lapā.

Vācu pacifista un žurnālista, 1935.gada Nobela miera prēmijas laureāta, Karla fon Osecka (1889.-1938.) vārdā nosauktā prēmija Norvēģijā ik gadus tiek piešķirta par nopelniem brīvā viedokļa izteikšanas jomā.

Здание Бундестага (Федерального Собрания Германии) - Sputnik Latvija
Merkele parlamentā liecinās par ASV spiegošanu Vācijā

2013.gada jūnijā Edvards Snoudens nodeva avīzēm Washington Post un Guardian slepeno informāciju par ASV un Lielbritānijas specdienestu interneta izsekošanas programmām. Viņš aizlidoja uz Honkongu, un no turienes uz Maskavu, pēc kā Amerikas varas iestādes anulēja viņa pasi.

Juridiski tas neļāva Snoudenam pamest Krieviju. Vēlāk Maskava piešķīra viņam pagaidu bēgļa statusu uz gadu ar nosacījumu, ka viņš pārstās savas darbības pret ASV. 2014.gada 1.augustā Snoudens saņēma trīs gadu uzturēšanās atļauju, kura ļauj viņam ceļot ne tikai Krievijā, bet arī uz ārzemēm.

Ziņu lente
0