Igaunija iekopēs sevi "mākonī" okupācijas gadījumam

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Pāriet pie mediju bankasСерверная комната
Серверная комната - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunija nodrošināja sevi okupācijas gadījumam. Līdz šī gada baigām visi vissvarīgākie valsts digitālie dati tiks iekopēti Luksemburgas slepenos serveros.

RĪGA, 28.aprīlis – Sputnik. Okupācijas gadījumā Igaunija visus savus valsts galveno igauņu reģistru datus saglabās slepenos Luksemburgas serveros, raksta Sputnik Igaunija.

Interneta resursa pārlūkošana datora monitorā - Sputnik Latvija
Briti kļūst par Igaunijas virtuālajiem rezidentiem

Jautājums par Igaunijas "virtuālo kopiju" tika apspriests, gan ar Lielbritāniju, gan ar Luksemburgu, ko beigās arī izvēlējās. Tur tiks izveidota serveru sistēma un tā saucamā datu vēstniecība. Uz ārējiem serveriem tiks iekopēti visi dati par Igauniju un tās iedzīvotājiem, t.i. oficiālie dati par cilvēku dzimšanu, bankas dati, īpašumtiesību dokumenti, kā arī ziņas par valsts valdību.

Servera atrašanās vieta tiek turēta visstingrākajā slepenībā, un pieeja tam ir tikai Igaunijas valdības pilnvarotajām personām. Abpusējā līguma parakstīšana par serveru sistēmas izveidošanu notiks jau vasarā, bet savu darbu Luksemburgas serveri uzsāks esošā gada beigās. Paredzēts, ka "datu vēstniecības" finansēšanai no valsts budžeta tiks novirzīti 240 tūkstoši eiro.

"Pirmkārt, tas dos Igaunijai vēl vienu drošības līmeni un nodrošinās nepārtrauktu digitālo darbu. Ja kaut kas notiks ar vietējām datu bāzēm, vai arī tās kļūs nepieejamas, tad ārpus Igaunijas dati joprojām pastāvēs,"- teica Ekonomikas un komunikāciju ministrijas valsts "mākoņa" (tiešsaistes glabātuves) dienesta vadītājs Miks Lelsārs.

Kā raksta izdevums Pealinn, būtībā šo pasākumu var uzskatīt kā sava veida gatavošanos negaidītai okupācijai vai citam līdzīgas iejaukšanās gadījumam valsts lietās. Tagad, lai kas arī nenotiktu, Igaunija varēs turpināt savu darbību virtuālajā mākonī.

Ziņu lente
0