Briti kļūst par Igaunijas virtuālajiem rezidentiem

© Sputnik / AlexTikhomirovInterneta resursa pārlūkošana datora monitorā
Interneta resursa pārlūkošana datora monitorā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES britu uzņēmēji ir ieinteresējušies par Igaunijas elektroniskās pilsonības iespējām. Igaunija cer, ka līdz 2025. gadam tai izdosies iegūt 10 miljonus "virtuālo pilsoņu".

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Igaunijas e-rezidences programma negaidot kļuvusi populāra Liebritānijas pilsoņu vidū, kuri nevēlas zaudēt Eiropas Savienības sniegtās priekšrocības, vēsta Sputnik Igaunija.

Ceļa būvdarbi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Latvijas iedzīvotāji dodas uz Igauniju, igauņi – uz Somiju

Igaunija jau ilgu laiku ir pazīstama, pateicoties savām mūsdienīgajām elektroniskajām tehnoloģijām. Jau vairākus gadus šeit ar personiskās ID kartes palīdzību iespējams internetā nobalsot parlamenta vai vietējo pašvaldību vēlēšanās. Tiešsaistē iespējams reģistrēt firmu un iesniegt nodokļu deklarāciju. Igaunija piedāvā arī saņemt elektronisko uzturēšanās atļauju, neizejot no mājām.

E-rezidences programma Igaunijā darbu sāka 2014. gadā. Tās mērķis — piesaistīt valstij jaunas investīcijas un biznesu. E-rezidents var vienas dienas laikā tiešsaistē nodibināt kompāniju Igaunijā, vadīt to, izmantot elektroniskos bankas pakalpojumus, deklarēt nodokļus, parakstīt dokumentus un noslēgt līgumus, izmantojot digitālo parakstu. 

Pēc referenduma par Lielbritānijas izstāšanos no ES Igaunijas jaunievedums ieinteresējis britu uzņēmumus, un pašlaik jau desmitkārt pieaudzis Lielbritānijas rezidentu skaits, kuri pauduši vēlēšanos piedalīties e-rezidences programmā. E-rezidences projekta vadošais partneris Kaspars Korjus pastāstīja, ka nedēļas laikā pēc referenduma tika saņemti 70 pieteikumi no Lielbritānijas.

С чемоданами - Sputnik Latvija
Emigranti neatgriezīsies Latvijā bez nopietna iemesla

Par Igaunijas elektroniskajiem rezidentiem kļuvuši jau aptuveni 12 tūkstoši cilvēku no 135 valstīm. Viņiem pieder aptuveni 1000 uzņēmumi. Populārākās darbības nozares — konsaltings un IT. Igaunija cer līdz 2025. gadam iegūt 10 miljjonus "virtuālo pilsoņu". Valsts varas iestādes e-rezidenci uzskata par pirmo soli ceļā uz nākotnes "mobilo pasauli", kurā valstis cīnīsies par "labākajiem cilvēkiem".

Programmas īstenošana sākās pirms Lielbritānija gatavojās izstaties no ES, un neviens, protams, negaidīja, ka tā kļūs īpaši populāra britu vidū, taču izdevību laist garām nevajadzētu. Igaunija pat ir izstrādājusi īpašu vietni britiem howtostayin.eu ("Kā palikt ES"), kur sīki izskaidrotas virtuālās rezidences priekšrocības.

Ziņu lente
0