Politika

Marina Lepēna intervijā stāsta par nākotnes plāniem

© REUTERS / Charles PlatiauMarina Lepēna, Francijas prezidenta kandidāte
Marina Lepēna, Francijas prezidenta kandidāte - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielā intervijā telekanālam TF1 Francijas prezidenta kandidāte Marina Lepēna solījusi draudzēties ar Krieviju, nemeklēt Angelas Merkeles svētību un uzvaras gadījumā piezvanīt mammai.

RĪGA, 26. aprīlis — Sputnik. Marina Lepēna, kura iekļuvusi Francijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā, sniegusi lielu interviju valsts telekanālam TF1.

Kas bijis

Uz jautājumu par to, vai viņa nožēlo priekšvēlēšanu kampaņas pirmā posma norisi, Lepēna atbildēja noliedzoši.

Francijas prezidenta kandidāts Emanuels Makrons - Sputnik Latvija
Pirmajā vēlēšanu kārtā Francijā uzvarējis Emanuels Makrons

"Iespējams, vienīgā nožēla, ko jūtu, ir par to, ka man vajadzēja organizēt lielāku skaitu tādu pasākumu pavisam mazos ciemos. Arī tā ir Francijas dvēsele," — piebilda Lepēna.

"Es vadīju kampaņu, kuras gaitā devos pretī francūžiem, kuras gaitā braukāju pa maziem ciemiem, lai tiktos ar saviem līdzpilsoņiem, kuri — to uzsvēršu — tikai retumis redz, kā ierodas prezidenta kandidāts," — viņa paskaidroja.

Politiķe pārmeta savam sāncensim, bijušajam ekonomikas ministram Emanuelam Makronam to, ka viņš apmeklē tikai Francijas lielpilsētas. "Viņš ir oligarhijas kandidāts, es esmu tautas kandidāte. Iespējams, tā ir galvenā mūsu atšķirība," — atzīmēja Lepēna.

Kas būs

"Es vēlos mierīgas attiecības ar visām valstīm, es vēlos tās ar ASV, es vēlos tās ar Krieviju, es vēlos tās ar Lielbritāniju," — paziņoja prezidenta kandidāte un piebilda, ka ciena visas valstis.

Флаги Германии, Франции и ЕС - Sputnik Latvija
Viedoklis
Francijas un Vācijas darījums Eiropas glābšanai

Lepēna uzsvēra, ka uzskata sevi par kandidātu, kas spētu izveidot labas attiecības ar visām valstīm. Viņa norādīja, ka ikviena valsts, tāpat kā Francija, no citu valstu puses gaida cieņu. Pie tam politiķe kritizēja Francijas prezidenta Fransuā Olanda izteikumus par Krieviju.

Viņa apsolīja, ka uzvaras gadījumā tiksies ar virkni Eiropas valstu vadītāju.

"Es tikšos ar daudziem valstu vadītājiem, jo vēlos sapulcēt Eiropas valstu līderus bez Eiropas iestādēm, lai izskaidrotu viņiem kalendāro plānu un pārrunu saturu, ko vēlos sākt Eiropas ietvaros ar valstu un valdību vadītājiem," — pavēstīja Lepēna, jautāta, ar kuras valsts vadītāju viņa tiksies savas pirmās ārvalstu vizītes laikā.

Raidījuma vadītājs atsauca atmiņā pašreizējā Francijas prezidenta Fransuā Olanda priekšvēlēšanu solījumu pirmajā ārvalstu vizītē doties uz Vāciju, lai tiktos ar kancleri Angelu Merkeli. Uz jautājumu par to, vai Lepēna plāno rīkoties tāpat, viņa atbildēja noliedzoši.

"Mūsu valsts vadītāji pavada mūžu, apciemojot Angelu Merkeli," — paziņoja Lepēna. Viņa norādīja, ja uzskata par slimīgu faktu, ka ikviens meklē "pie Merkeles savdabīgu svētību". Lepēna uzsvēra, ka viņai nav nekādu iebildumu pret Vācijas kancleri, taču viņa kritizēja Merkeles politiku migrācijas jautājumā.

Iepriekšējā intervijā, ko Lepēna sniedza kanālam TF1 18. aprīlī, viņa pieprasīja uz laiku novākt fonā redzamo Eiropas Savienības karogu. Toreiz viņa paskaidroja, ka, pēc viņas domām, "Eiropas Savienība ir darījusi daudz ļauna mūsu valstij un mūsu tautai". Šoreiz Lepēna norādīja, ka neuzskata sevi par Eiropas pretinieci.

"Es neesmu Eiropas pretiniece. To es vēlos paziņot nepārprotami. Es uzskatu sevi par eiropieti. Protams, vispirms es esmu francūziete, taču arī eiropiete," — viņa teica.

Kā rast sirdsmieru

Francijas Nacionālās frontes līdere Marina Lepēna - Sputnik Latvija
Drosmīgs lēmums: vēlēšanu priekšvakarā Marina Lepēna apmeklē Maskavu

"Domāju, savai mātei," — atbildēja Lepēna uz raidījuma vadītāja jautājumu, kam viņa piezvanīs vispirms, ja izcīnīs uzvaru vēlēšanu otrajā kārtā.

Svētdien Francijā notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta. Uz valsts vadītāja posteni pretendēja 11 kandidāti.

IeM apkopotie dati liecina, ka vēlēšanu pirmajā kārtā kustības "Uz priekšu" līderis, bijušais ekonomikas ministrs Emanuels Makrons saņēmis 24,01% balsu, bet partijas "Nacionālā fronte" priekšsēdētāja Marina Lepēna — 21,3% balsu. Viņi iekļuvuši vēlēšanu otrajā kārtā, kas noritēs 7. maijā.

Ziņu lente
0