Politika

Somija gatavo likumu par ārvalstnieku īpašumā esošās zemes piespiedu izpirkšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijas valsts var iegūt tiesības izpirkt ārvalstnieki piederošos nekustamos īpašumus un zemes gabalus piespiedu kārtībā, ka tie atrodas netālu no stratēģiskiem objektiem. Tuvākajā laikā tiks uzsākta atbilstoša likumprojekta izstrāde.

RĪGA, 24. aprīlis — Sputnik. Tuvākajā laikā Somijā tiks uzsākta likumprojekta izstrāde, kas paredz zemes gabalu iegādes ierobežojumus ārvalstniekiem. Šī jautājuma izvērtēšanai sapulcētā darba grupa jau iesniegusi ziņojumu aizsardzības ministram Jussi Nīniste, informē Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Yle.

"Jā, mūsu mērķis ir tuvākajā laikā sagatavot likumprojektu, lai valdība varētu iesniegt atbilstošu ierosinājumu jau līdz pašreizējā valdības pilnvaru termiņa beigām," — portāls citē valsts Aizsardzības ministrijas pārstāvja Vesa Halinena teikto.

Darba grupa iesaka sniegt valstij prioritāras tiesības izpirkt ārvalstniekiem piederošos nekustamos īpašumus un zemesgabalus. Ziņojumā pausts viedoklis par to, ka šādas tiesības var stāties spēkā, ja runa ir par zemesgabaliem un nekustamo īpašumu stratēģisku un sabiedriski nozīmīgu objektu tuvumā.

Darba grupa iesaka uzlikt par pienākumu ārvalstniekiem, kuriem nav ES un EES valstu pilsonības, saņemt varasiestāžu atļauju, iegādājoties nekustamos īpašumus Somijā. Iepriekš darba grupa izstrādājusi šādu pieprasījumu izskatīšanas sistēmu.

Barselona. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Barselonas centru grib atbrīvot no viesnīcām

Ierosināts papildināt Somijas pilsonību vairākos jautājumos, kas skar nekustamo īpašumu un zemes piespiedu izpirkšanu.

Darbam ar likumprojektiem, kas skar gandrīz visu ministriju darbības jomas, tiks izveidota jauna darba grupa.

Iepriekš ziņots, ka Somijas Drošības policija (SUPO) bīstas par to, ka mājas un zemesgabalus, ko Somijā iegādājušies krievi, krīzes situācijā būtu iespējams izmantot Krievijas karaviru izvietošanai. Drošības iestāžu interesi izraisīja daži Krievijas pilsoņu darījumi ar nekustamajiem īpašumiem, kam "nav nekādas biznesa loģikas". Praksē sveša valsts kā zemes īpašnieks, var, piemēram, slēgt trases vai dislocēt karaspēku savā zemesgabalā, uzskata SUPO.

Savukārt Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot SUPO pārskatu, paziņoja, ka Somijas iedzīvotāji tiek iebiedēti un runa šajā situācijā ir par rusofobiju.

"Es pat nevaru iedomāties, kā iespējams dzīvot tādā pastāvīgu baiļu atmosfērā. Man šķiet, tur nav tālu līdz paranojai. Tie, kas ar šo rusofobiju nodarbojas, ne īpaši labi saprot, ka, bezgalīgi iebiedējot savu tautu, viņiem vēlāk radīsies problēmas: zināmā posmā fobijas var pārvērsties par māniju," — paziņoja Zaharova.

Ziņu lente
0