Latvijā katram pilsonim tiks sniegta iespēja kļūt par rezervistu karavīru

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas armijas karavīri ierindā
Latvijas armijas karavīri ierindā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas aizsardzības ministrija plāno aicināt brīvprātīgos, lai papildinātu rezervistus vēl par trīs tūkstošiem karavīriem, un sniegs iespēju visiem interesentiem piedalīties apmācībās un sākt dienestu Nacionālajā bruņoto spēku dienestā.

RĪGA, 23.aprīlis — Sputnik. Otrdien Latvijas valdība izskatīs likuma grozījumus par militāro dienestu, kuri paredz, ka katrs Latvijas pilsonis, kurš nevēlas iestāties Zemessardzē, varēs iziet militārās sagatavošanas kursus un kļūt par rezervistu karavīru, raksta Mixnews.lv.

Partijas Vienotība priekšsēdētāja kandidāts Andris Piebalgs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Piebalgs: jāatjauno dienests armijā un jāiesauc visi kā viens

Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rezervi veido rezervisti — Latvijas pilsoņi, kuri atstājuši profesionālo dienestu un dienestu Zemessardzē un dienē NBS rezervistos. Šobrīd NBS rezervistos ir 7000 karavīru. Aizsardzības ministrija līdz 2018.gadam plāno apmācīt 3000 rezervistu karavīrus.

Kā uzsver Aizsardzības ministrija, lai palielinātu rezervistu skaitu, Latvijas pilsoņiem ir jādot iespēja brīvprātīgi iziet mācības un stāties dienestā NBS rezervistos.

Grozījumi paredz, ka Latvijas pilsonis, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu, taču nav sasniedzis rezervista vecumu, sev piemērotā laikā, piemēram, atvaļinājuma laikā, varēs iesniegt pieteikumu dienestam NBS rezervistos un iziet apmācības kursus. Pēc veiksmīgas šo kursu pabeigšanas viņš būs ieskaitīts NBS rezervistos ar atbilstošu amatu.

Tāpat grozījumi paredz, ka jaunsargi, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, brīvprātīgi izgājuši apmācību un veiksmīgi nokārtojuši speciālā jaunsargu apmācību kursu gala eksāmenus, ko apstiprina Aizsardzības ministrija, un dos zvērestu, tiks ieskaitīti NBS rezervistos karavīra amatā.

Likuma grozījumus ir jāapstiprina Saeimā.

Совместные военные учения стран Балтии и войск НАТО - Sputnik Latvija
Vai Latvijā atgriezīsies obligātais karadienests

Iepriekš Aizsardzības ministrijas un Izglītības un zinātnes ministrijas darba grupa piedāvāja pasniegt militārās sagatavošanas nodarbības no 1. līdz 9. klasei sākot ar 2018.gadu četru gadu laikā.

Vidusskolā jaunais priekšmets var parādīties no 2020. vai 2021.gada, militārā sagatavošana kļūs par vienu no sešiem obligātajiem izvēles priekšmetiem. Šajā mācību etapā tiks apgūtas praktiskās militārās iemaņas, tai skaitā ieroču apgūšana. Skolēni apgūs starptautiskās militārās likumdošanas pamatus un karavīru pienākumus, uzzinās par armijas lomu valsts aizsardzībā, mācīsies pārvarēt šķēršļus, iekurt uguni, šaut un cīnīties, pilnveidot savu fizisko sagatavotību.

Ziņu lente
0