Skolēnus Latvijā mācīs rīkoties kodoluzbrukuma gadījumā

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasRadiācijas, bioloģiskās un ķīmiskās aizsardzības spēki
Radiācijas, bioloģiskās un ķīmiskās aizsardzības spēki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Militārās apmācības programmas ietvaros skolēnus Latvijā plānots apmācīt izmantot drošības līdzekļus masveida iznīcības ieroču, kodolieroču, radioaktīvo, bioloģisko un ķīmisko ieroču pielietošanas gadījumā.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Skolēniem Latvijā mācīs masveida iznīcināšanas ieroču darbības principus un pret tiem izmantojamo aizsardzības līdzekļu iedarbību, saskaņā ar Aizsardzības ministrijas izstrādāto militārās apmācības programmas projektu skolām vēsta Mixnews.lv.

Iecerēts skolēnus iepazīstināt ar kodolieroču, radioaktīvo, bioloģisko un ķīmisko ieroču darbības principiem, kā arī individuālās un kolektīvās aizsardzības līdzekļiem to pielietošanas gadījumā.

Совместные военные учения стран Балтии и войск НАТО - Sputnik Latvija
Vai Latvijā atgriezīsies obligātais karadienests

Militārās apmācības nodarbībās skolēni apgūs mīnu un sprāgstvielu veidus, uzzinās, kā rīkoties, ja gadījies nokļūt mīnu laukā. Tāpat būs jāapgūst drošības prasības darbībās ar ieročiem un sprādzienbīstamiem priekšmetiem.

Pie tam militārās apmācības programmā iekļauti izdzīvošanas noteikumi brīvā dabā — kā iekurt uguni un iegūt ūdeni. Plānots mācīt jauniešus orientēties apvidū, šaut no pneimatiskajiem, mazkalibra un automātiskajiem ieročiem.

Valsts izglītības satura centra vadītājs Guntars Catlaks informēja, ka aizsardzības tēmu 1.-9. klases izglītības saturā plānots ieviest četru gadu laikā no 2018. gada.

Vidusskolās jaunais priekšmets varētu parādīties 2020.-2021. gg., un militārā apmācība būs pirmais obligātais izvēles priekšmets.

Iepriekš aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēdē paziņoja, ka militārās apmācības nodarbības ir nepieciešamas: "Mēs rosinām mainīt domāšanas paradigmu par valsts aizsardzību no priekšstata, ka karotājs tikai karavīrs ar ieroci rokās un sabiedroto spēku atbalstu, uz pārliecību, ka ikviens šīs valsts patriots var dot nenovērtējamu ieguldījumu valsts aizsardzībā," — uzsvēra ministrs. Viņš pauda uzskatu, ka pēc sākotnējās militārās apmācības skolās jauniešus varētu ieskaitīt armijas rezervē.

Patlaban brīvprātīgā militārā apmācība tiek pasniegta 18 skolās aptuveni 360 skolēniem.

 

Ziņu lente
0