Vācu arhivāri nevēlas atdot Lietuvai Neatkarības aktu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācu arhīva darbinieks norāda, ka šāda veida dokumentu nodošana ir nelikumīga, un patlaban Lietuva var cerēt, ka saņems savu "pašu galveno dokumentu" tikai uz laiku.

RĪGA, 17. aprīlis — Sputnik. Lietuvas valdības ilgi gaidītais dokuments ir atradies, un tagad Lietuva nepacietīgi ilgojas saņemt Neatkarības aktu, taču no Vācijas puses radušies jautājumi par Akta kopijas nodošanas leģitimitāti, informē Sputnik Lietuva, atsaucoties uz portālā InoSMI publicēto rakstu.

Vācijas Ārlietu ministrijas Politiskā arhīva dokumentos lietuviešu politologs Liuds Mazilis atrada ar roku rakstīto dokumentu, Baltijas valsts Neatkarības aktu no 1918. gada 16. februāra. Dokumentu parakstījuši 20 cilvēki, un tam pievienots tulkojums vācu valodā.

ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) emblēma - Sputnik Latvija
WikiLeaks publicējis kārtējo CIP dokumentu paketi

NATO un ES dalībvalsts politiskā vadība ir sajūsmā. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite nosauca atradumu par "ļoti priecīgu ziņu", premjerministrs Saulis Skvernelis lūdzis atgriezt dokumentu, "lai mēs to vairs nekad nepazaudētu, tāpat kā savu neatkarību". Vienlaikus viņš pateicies Vācijai par to, ka tā "saglabājusi mūsu valsts dokumentu".

Federālā valdība lūgumu pieņēmusi un ir gatava atdot dokumentu Lietuvai. Taču vācu vēsturnieki un arhīvu speciālisti iebilst.

Protams, ne jau paša politiskā arhīva darbinieki — viņi parasti neiebilst pret pašu ministrijas lēmumiem. Taču Mihaels Holmans, Koblencas federālā arhīva vadītājs un Vācijas valstiskās politikas mantojuma vecākais pārvaldnieks informē, ka dokumenta nodošana Lietuvai būtu pareizs solis tikai tajā gadījumā, ja runa patiešām butu par Neatkarības aktu, kas agrāk prettiesiski izvests uz Vāciju.

Полицейский Латвии - Sputnik Latvija
Mediji ziņo: Jelgavas policija atteikusies pieņemt iesniegumu krievu valodā

Tomēr šajā gadījumā tā nav. Runa ir par kopiju, kas taisīta informācijas nolūkā. "Šis dokuments pienācīgā kārtībā nonācis ĀM reģistratūrā un, pats par sevi saprotams, glabājas tās arhīvā, — paskaidrojis Holmans. — Dokumenta izraušana no konteksta un nodošana dāvanā ārvalstij radīs precedentu, kas var apdraudēt izveidojušos un atzītos principus darbā ar valsts dokumentiem tālu ārpus Vācijas robežām."

Nesen atjaunotais likums par federālo arhīvu liedz nodot VFR arhīvu īpašumus (tostarp arī tās priekšgājēju materiālus), Holmans atzīmē, ka runa ir ne tikai par dokumentu pārdošanu, bet arī par jebkādu oriģinālu ilgtermiņa nodošanas formu.

Ziņu lente
0