Tiešsaistē arī ārzemniekiem: "Totālais diktāts" visiem

© Foto : pixabayPildspalva un burtnīca
Pildspalva un burtnīca - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2017.gadā visas "Totālā diktāta" daļas būs ļauts rakstīt tiešsaistē akcijas norises dienā, 8.aprīlī, jebkurā vietā pasaulē.

Rīga, 7.aprīlis — Sputnik, Marija Šeludjakova. Reģionālajām krievu valodas īpašībām kaimiņvalstīs nevajadzētu ietekmēt "Totālā diktāta" rezultātus, paziņoja Sputnik sociolingvists, filoloģijas zinātņu doktors Vladimirs Beļikovs.

Ar katru gadu "Totālais diktāts" kļūst arvien populārāks ārzemnieku vidū. Pagājušajā gadā par apmeklēšanas līderi ārzemēs kļuva Tbilisi.

Auditorijā - Sputnik Latvija
Latvija piedalīsies "Totālajā diktātā"

2017.gadā diktātu rakstīs 35 valstīs, turklāt tiem, kuri valodu nepārvalda pietiekami labi, izstrādāts speciāls tests ārzemniekiem — TruD. Taču krievvalodīgie kaimiņvalstu iedzīvotāji, tāpat kā iepriekšējos gados, izvēlēsies neatviegloto versiju, jo valodu zināšanu līmenis lielākajai krievvalodīgo daļai šajās valstīs ir pietiekami augsts.

Krievu valoda kaimiņvalstīs atšķiras no krievu valodas normas: atšķirības ir redzamas gan leksikas, gan gramatikas līmenī. Taču lingvists doktors Beļikovs ir pārliecināts, ka krievu valodas īpašības šajās valstīs neietekmēs rezultātus.

"Tekstu "Totālajam diktātam" sagatavošanas procesa gaitā vairakkārt apspriež, eksotiskie elementi no tā tiek izslēgti. Starp citu, "Totālais diktāts" nācis no Novosibirskas, un šajā pilsētā krievu valodai ir savas īpatnības. Izdota pat neliela vārdnīca ar Novosibirskas valodas specifiku. Taču maskavieši pārliecināsies, lai nekas lieks diktātā neiekļūst," — apgalvo zinātnieks.

Krievu valoda kaimiņvalstīs ir izmainījusies jau diezgan sen, šo parādību par mūsdienīgu nenosauksi, viņs turpināja. Krievi, kuru senči dzīvoja Aizkaukāzā kopš XIX gadsimta, arī pirms simts gadiem runāja savādāk nekā Centrālajā Krievijā. Tā pati situācija ir Centrālajā Āzijā un Baltijas valstīs.

Beļikovs paskaidroja, ka padomju laikos dažādība reģionālajās valodas normās netika atzīta ideoloģisku uzskatu dēļ. PSRS būvēja komunismu, prāta un fiziskais darbs gandrīz jau kļuva par vienu veselu, tāpēc visiem bija jārunā vienādi.

Totālā diktāta dalībnieki - Sputnik Latvija
Sergejs Bezrukovs tēlo totālo diktātu

"Zinātnieku vidū tika veikti nelieli mēģinājumi izvirzīt reģionālās literatūras normas, taču tie tika stingri aizliegti, lai arī tas ir acīmredzams — krievu valoda tik lielā teritorijā ir atšķirīga," — uzsvēra zinātnieks.

Pēc padomju laika vairs nebija vajadzības pieprasīt valodas vienotību. Atšķirības, kuras pastāvēja Padomju republikās starp reģionālajiem literatūras normas variantiem, saglabājās, un līdz ar politisko reāliju maiņu tiem pievienojās arī jaunas.

2017.gadā visas "Totālā diktāta" teksta daļas varēs uzrakstīt tiešsaistē akcijas organizēšanas dienā, 8.aprīlī. Organizatori veiks translāciju no pieciem diktātu laukumiem trīs laika joslās, un speciāls algoritms momentāni pārbaudīs kļūdas tekstā. Translācijas būs pieejamas totaldict.ru lapas apmeklētājiem 8.aprīlī, plkst. 8:00, 11:00 un 14:00 pēc Latvijas laika.

"Totālais diktāts" ir ikgadēja izglītojoša brīvprātīgas dalības akcija visiem interesentiem. Šāda diktāta ideja radās Novosibirskā 2000.gadā. Akcija pārvērtās par liela mēroga starptautisku notikumu. 2016.gadā tajā piedalījās jau vairāk nekā 145 tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0