Sergejs Bezrukovs tēlo totālo diktātu

© Sputnik / Lev Ryzhkov"Totālā diktāta" dalībnieki
Totālā diktāta dalībnieki - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik korespondents Ļevs Rižkovs nolēma piedalīties diktātā, taču tas negaidīti izvērtās teātra izrādē.

RĪGA, 18. aprīlis — Sputnik. Diktāta dienā Maskavā sākās aprīlī pavisam neparasta sniega vētra. Godīgi sakot, tādā laikā nepavisam negribējās iet ārā no mājām, tomēr Ekonomikas universitātes ēkā pulcējās gudrinieki un gudrinieces. Lielākoties – sievietes, pareizāk sakot, pat meitenes.

Gudrinieki un gudrinieces leģendārajā auditorijā

"Protams, es gribu būt izglītota, taču tik nejaukā laikā šurp mani vilināja Sergeja Bezrukova harizma," – Sputnik korespondentam atzinās kāda meitene.

Юрий Алексеев - Sputnik Latvija
Drošības policijā dien "trijnieku karaļi"

Aiz metāla detektoru rāmjiem diktāta dalībniekiem pavērās foajē, kur viņus pulcēja grupās brīvprātīgie palīgi. Studentes izsniedza reģistrētajiem diktāta dalībniekiem lapas, pildspalvas un dalībnieka kartiņas.

"Šodien zāle būs pilna, — stāstīja meitenes. – Brīvās vietas auditorijā beidzās jau pirms desmit dienām."

137. auditorija, kurā tika gaidīts "diktators" Bezrukovs, ir leģendāra un pazīstama ne tikai pašā universitātē.

Gudrinieki un gudrinieces Lekciju teātrī

"Agrāk šī auditorija tika dēvēta par Lekciju teātri, — mums pastāstīja prorektore mācību darba un informatizācijas jautājumos Olga Grišina. – Šajā auditorijā ne vienu reizi vien ir uzstājies Valērijs Brjusovs. Šeit pēdējo reizi savā mūžā uzstājās Vladimirs Majakovskis. Nedēļu pēc uzstāšanās Maskavas Komerciālā institūta studentu priekšā viņš aizgāja viņsaulē. 1980. gadā pie mums uzstājās Vladimirs Visockis."

Pirms diktāta sākuma meitenes auditorijā izmisīgi smaidīja, fotografējās un gaidīja tikšanos ar Bezrukovu. Protams, diktātā piedalījās arī puiši un vecākās paaudzes cilvēki. Nāca mātes un meitas, nāca intelektuālas dāmas un bērni. Izrādījās, ka jaunākajam diktāta dalībniekam ir tikai 12 gadi.

Organizatori stāstīja, ka lielākā daļa diktāta dalībnieku pasākumā piedalās jau vairākkārt.

Beidzot auditorijā ienāca Sergejs Bezrukovs, un zālē savēlās priecīgu aplausu vētra.

Labsirdīgais "diktators"

Jāatzīst, ka Sergejam Bezrukovam patiešām piemīt neparasta harizma – aktiera starojošais smaids zālē radīja  neparasti jautru atmosfēru.

"Starp citu, pašlaik ir labākais laiks nodarbībām, — no tribīnes pavēstīja mākslinieks. – Lietū un sniegā diktāti izdodas vislabāk."

Tautas mākslinieks pasūdzējās par to, kā īsziņās un sociālajos tīklos degradē varenā krievu valoda – to viņš labi zinot, jo pats bieži izmanto saziņu tīmeklī.

© Sputnik / Lev RyzhkovSergejs Bezrukovs, 2016. gada "Totālā diktāta" vadītājs Pļehanova vārdā nosauktajā Krievijas Ekonomikas skolā
Sergejs Bezrukovs, 2016. gada Totālā diktāta vadītājs Pļehanova vārdā nosauktajā Krievijas Ekonomikas skolā   - Sputnik Latvija
Sergejs Bezrukovs, 2016. gada "Totālā diktāta" vadītājs Pļehanova vārdā nosauktajā Krievijas Ekonomikas skolā

Diktāts sākās ar tā autora, bērnu rakstnieka Andreja Usačova ierakstu. Sputnik korespondentam – diplomētam filologam – diktāts šķita ļoti grūts. Vieglo saturu – amizantu stāstu no antīko Olimpisko spēļu vēstures pārpārēm kompensēja izsmalcinātā sintakse. Bija skaidrs, ka tekstā gaidāmas pieturzīmes, kas sagādā grūtības ikvienam gudriniekam – semikoli, domuzīmes un koli.

Publika tika brīdināta, ka līdz rītam neviens nepaspēs pārbaudīt vairāk nekā septiņsimt darbus, tāpēc nāksies bruņoties ar pacietību un gaidīt atzīmes vismaz līdz 20. aprīlim.

"Diktators" Бezrukovs izrādījās ļoti labsirdīgs. Jau pirmajā diktāta daļā organizatori pieķēra viņu sakām priekšā.  Tika izdarīts brīdinājums. "Labi, labi!" – atsaucās mākslinieks.

Patiešām, vārdiem viņš neko vairs priekšā neteica, taču viņa aktiermākslas paņēmienu arsenāls un teātrālās pauzes krietni vien atviegloja darbu visiem, kas vēlējās pārbaudīt savas zināšanas. Ar mīmikas palīdzību Bezrukovs pamanījās attēlot komatus. Paplēta rokas, attēlojot domuzīmi. Kļuva skaidrs, ka esam atnākuši nevis rakstīt garlaicīgu diktātu, bet gan vērojam aktiera solo izrādi.

Savā mūžā šo rindu autors ir rakstījis milzumdaudz diktātu, taču pirmo reizi vēroja, kā parasti tik drūmajā pasākumā auditorija skaļi un aizrautīgi smejas.

"Es dažkārt mēģināju pat teikt priekšā, — pēc diktāta atzinās aktieris. – Labs padoms vienmēr ir vietā. Un es centos, lai jums nebūtu garlaicīgi."

Viņš uzskata, ka tas ir pedagoga galvenais uzdevums: "Jāpanāk, lai skolotāji mācītu krievu valodu un literatūru tā, lai nebūtu iespējams ne atrauties. Lai tā būtu interesanta spēle. Cilvēks patiešām ļoti daudz apgūst spēlē, un ar to ir interesanti nodarboties."

Bezrukovs atzina, ka nupat ir spēlējis teātri. Un pēc diktāta viņu gaidīja vēl viens nopietns pārbaudījums – nācās izdalīt autogrāfus apmēram septiņsimt cilvēkiem.

Ziņu lente
0