Krievijas vēstnieks Igaunijā: bezvīzu ieceļošana jaunajiem nepilsoņiem ir daudzu iestāžu nopelns

© Sputnik / Вадим АнцуповKrievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs
Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs ekskluzīvā intervijā Sputnik Igaunija pastāstīja, kādas izmaiņas gaida jaunos Igaunijas nepilsoņus pēc jaunā rīkojuma stāšanās spēkā par bezvīzu ieceļošanu Krievijā

RĪGA, 7.aprīlis — Sputnik, Svetlana Burceva. Kā jau ziņoja Sputnik, 5.aprīlī Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu, kas ļauj Igaunijas un Latvijas nepilsoņiem (ap 300 tūkstošiem cilvēku Latvijā un vairāk nekā 80 tūkstošiem Igaunijā) neatkarīgi no vecuma iebraukt Krievijā bez vīzas.

Līdz šim spēkā bija 2008.gada 17.jūnija rīkojums par Latvijas vai Igaunijas teritorijā dzīvojošo bijušo PSRS pilsoņu, tagadējo nepilsoņu bezvīzu ieceļošanu Krievijā. Jaunajā rīkojumā, kas parakstīts 2017.gada 5.aprīlī, formulējums "bijušajiem PSRS pilsoņiem" ir dzēsts.

Robežsardzes kontroles punkts - Sputnik Latvija
Jaunie Igaunijas un Latvijas nepilsoņi drīkstēs iebraukt Krievijā bez vīzas

Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs sarunā ar Sputnik Igaunija žurnālisti atgādināja, ka 2016.gada augustā notika nepatīkams incidents ar kādas Maskavas augstskolas studenti. Rīdziniece, persona bez pilsonības, tika aizturēta uz Krievijas robežas bez Krievijas vīzas. Saskaņā ar 2008.gada 17.jūnija rīkojums par nepilsoņu bezvīzu ieceļošanas kārtību Krievijā attiecās uz nepilsoņu kategoriju, kuri ir dzimuši PSRS, t.i. līdz 1992.gada 6.februārim, kad pārstāja pastāvēt Padomju pilsonības institūts. Rīdziniece pieder pie nepilsoņu kategorijas, kuri dzimuši pēc 1992.gada 6.februāra.

Aleksandrs Petrovs atzīmēja, ka šī gadījuma dēļ kļuva skaidrs, ka esošais rīkojums liedz  jaunajām paaudzēm bezvīzu ieceļošanu Krievijā. Pēc Petrova teiktā, Krievijas vēstniecības Latvijā un Igaunijā informēja savu vadību par esošo situāciju. Jau 2016.gada augusta beigās Krievijas  valdības priekšsēdētājs norīkoja izskatīt jautājumu par izmaiņu ieviešanas vajadzību esošajā rīkojumā.

"Ar šo jautājumu nodarbojās vairākas ministrijas un iestādes. Un tagad mēs redzam šī darba rezultātu, kas mūs ļoti priecē. Tagad Igaunijas jaunieši, kuriem nav pilsonības, var bez vīzas ceļot uz Krieviju," — atzīmēja Krievijas vēstnieks Igaunijā.

Petrovs apstiprināja, ka jaunais rīkojums būs spēkā, kamēr Igaunijā un Latvijā saglabāsies nepilsoņu personu status.

Krievijas Federācijas vēstnieks Igaunijā atgādināja par negatīvo ANO Cilvēktiesību padomes vērtējumu par šāda fakta pastāvēšanu mūsdienīgā Eiropas valstī, kāda skaitās Igaunija — nepilsoņu institūts ir negatīvs fenomens, kas pazemo personas, kuras tas skar. Šo jautājumu, pēc vēstnieka sacītā, daudzi  starptautiski institūti izskata par galveno Igaunijas problēmu cilvēktiesību jomā.

Ziņu lente
0