Jaunie Igaunijas un Latvijas nepilsoņi drīkstēs iebraukt Krievijā bez vīzas

© Sputnik / Sergey MelkonovRobežsardzes kontroles punkts
Robežsardzes kontroles punkts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No rīkojuma par bezvīzu režīmu ieceļošanai Krievijas Federācijā Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem ir izslēgts punkts par PSRS pilsonību, tātad jaunajiem nepilsoņiem nevajadzēs saņemt Krievijas vīzu.

RĪGA, 6.aprīlis — Sputnik. Krievijas prezidents Valdimirs Putins parakstījis rīkojumu, saskaņā ar kuru jaunie Latvijas un Igaunijas nepilsoņi, kuri dzimuši pēc 1992.gada 6.februāra, saņems tiesības iebraukt Krievijā bez vīzas.

Saskaņā ar iepriekšējo rīkojumu no 2008.gada 17.jūnija, Latvijā vai Igaunijā dzīvojošās personas bez pilsonības, kuriem bijusi PSRS pilsonība, drīkstēja iebraukt Krievijā un izbraukt no valsts bez vīzas noformēšanas esošajiem dokumentiem, Latvijā dzīvojošajiem tā ir nepilsoņa pase, bet Igaunijas iedzīvotājiem — ārvalstnieka pase. Šādu nepilsoņu bērniem iebraukšanai Krievijā ir jābūt atbilstošām pasēm, jeb ierakstītiem pavadošās personas dokumentā.

Неграждане Латвии - Sputnik Latvija
Pilsoņi bez valsts: itāļu fotogrāfs piesaistījis uzmanību Latvijas iedzīvotāju problēmai

Dokumenta parakstīšanas brīdī tas ietekmēja visus Latvijas un Igaunijas nepilsoņus, taču pilngadību sasniedza pēc 1992.gada 6.februāra (diena, kad pārstāja eksistēt Padomju pilsonības institūts) dzimušie nepilsoņi, kuriem PSRS pilsonība nevarēja būt. Līdz šim brīdim viņi nevarēja iebraukt Krievijas teritorijā bez vīzas.

Sākot ar pagājušā gada 10.augustu stājās spēkā iebraukšanas un izbraukšanas izmaiņas, saskaņā ar kurām nepilsoņiem, kuri dzimuši pēc 1992.gada februāra, iebraukšanai Krievijā, bija jāsaņem Krievijas vīza kā Latvijas un Igaunijas pilsoņiem. Pēc šī lēmuma studente no Latvijas tika aizturēta pie Krievijas robežas, jo viņai nebija atbilstošās vīzas pasē.

Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pagājušā gada septembrī lika ĀM un IeM veikt izmaiņas likumdošanā, kuras ļauj visiem Latvijas un Igaunijas nepilsoņiem bez izņēmumiem iebraukt Krievijā bez vīzas. Novembrī Krievijas ĀM sagatavoja atbilstošu prezidenta rīkojuma projektu, kurā formulējums "ar PSRS pilsonību" tika no teksta izslēgts.

Tādējādi tiesības uz bezvīzu ieceļošanu Krievijā atkal saņēmuši visi Latvijas un Igaunijas nepilsoņi.

Ziņu lente
0