Pilsoņi bez valsts: itāļu fotogrāfs piesaistījis uzmanību Latvijas iedzīvotāju problēmai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas masveida nepilsonības problēmai veltīta izstāde tika atklāta Itālijas pilsētā Boloņā.

RĪGA, 6. marts— Sputnik. Itālijas pilsētā Boloņā tika atklāta vietēja fotogrāfa Mikele Lapini izstāde "Pilsoņi bez valsts" (Citizens of Nowhere), kas veltīta nepilsonības problēmai Latvijā, informē Baltnews.

Паспорт негражданина Латвийской республики - Sputnik Latvija
Brāķis ar nepilsoņiem: sākt no nulles

Izstādē var apskatīt Latvijas nepilsoņu portretus, tai skaitā Jurija Petropavlovska, Vladimira Lindermana, Mihaila Hesina, Valentīna Miļutina, Josifa Korena un citus.

"2014. gadā Latvijā dzīvoja gandrīz 300 tūkstoši cilvēki ar nepilsoņu statusu. Tie veido līdz 15% valsts iedzīvotāju, — teikts anotācijā izstādei. — Nepilsoņi — tā ir īpaša cilvēku kategorija, viņi nav "jauniņie".

Tie nav imigranti vai bēgļi. Šie cilvēki ir dzimuši Latvijā un ieguvuši tur izglītību. Viņi strādā Latvijā, maksā nodokļus un sniedz savu ieguldījumu Latvijas ekonomikā. Taču viņiem ir pases, kas liecina, ka tās īpašnieki ir "citplanētieši".

Itāļu fotogrāfs apmeklēja Latviju pirms trim gadiem. Apmeklējuma laikā viņu īpaši pārsteidza nepilsoņu tēma. Rīgā viņš ticies ar vairākiem desmitiem nepilsoņu, pierakstījis viņu stāstus un radījis viņu fotoportretus.

"Vairums itāliešu neko nezina par šo problēmu, — pastāstīja fotogrāfs. — Mēs parasti saņemam maz adekvātas informācijas par Baltijas valstīm. Kad es stāstu izstādes apmeklētājiem, ka Latvijā un Igaunijā dzīvo simtiem tūkstoši cilvēku, kuriem nav politisko tiesību, ar pasēm, kurās rakstīts Alien, itāļi brīnās — kā tas var būt ES valstīs?"

"Nepilsoņiem Latvijā atņemtas vairākas nozīmīgas politiskās un sociālās tiesības, — uzsvērts fotogrāfa mājaslapā. — Pēdējo reizi viņi balsoja 1990. un 1991. gadā tautas nobalsošanā par Latvijas neatkarību. Nepilsoņi nedrīkst balsot vēlēšanās, tostarp piedalīties referendumos."

"Nepilsoņi Latvijā nevar ieņemt daudzus amatus. Jūs nekad nesatiksiet nepilsoni valsts dienestā. Viņi nevar iegūt farmaceita vai notāra, advokāta vai pilota darbu. Nepilsoņiem ir ļoti mazas izredzes iegūt darbu ārzemēs, jo viņu statuss neparedz iespēju saņemt oficiālu ES darba atļauju. Viņu pases var salīdzināt ar atvērtu Šengenas vīzu, ar kuru viņi var ceļot kā tūristi. Tomēr, ja viņi vēlēsies doties uz ASV, Lielbritāniju vai Šveici, viņiem nāksies noformēt vīzu, jo šo valstu teritorijās nepilsoņi nevar iebraukt brīvi".

© Foto : © Michele Lapini‏Iosifs Korens
Иосиф Корен - Sputnik Latvija
Iosifs Korens

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. Aptuveni 250 tūkstoši no viņiem ir atzīti par nepilsoņiem — par bijušajiem PSRS pilsoņiem, kuri pēc Latvijas neatkarības palikuši valstī, bet kuru senči nav dzīvojuši valstī līdz 1940. gadam. Igaunijā ir aptuveni 2 miljoni iedzīvotāju, no tiem vairāk nekā 82 tūkstoši ir nepilsoņi.

Ziņu lente
0