Tiesībsargs piedāvājis atcelt nodokli vienīgajam mājoklim

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiesībsargs Juris Jansons uzskata situāciju, kad cilvēki nav spējīgi samaksāt nodokli par vienīgo dzīvesvietu, par nacionalizāciju un cilvēka tiesību pārkāpumu

RĪGA, 30.marts — Sputnik. Ja cilvēki nevar samaksāt nodokli par savu vienīgo dzīvesvietu, tā ir nacionalizācija, paziņoja tiesībsargs Juris Jansons intervijā LNt telekanāla raidījumam "900 sekundes".

Šādu situāciju viņš uzskata par cilvēktiesību pārkāpumu un uzskata, ka visīsākajā termiņā jāvēsta sabiedrībai, kādi būs tālākie lēmumi un kā tie ietekmēs cilvēku turpmāko dzīvi. Jansons apstiprina piedāvājumu atcelt nekustamā īpašuma nodokli par vienīgo mājokli.

Petīcija par nodokļa atcelšanu vienīgajam mājoklim tika publicēta sabiedrības iniciatīvu mājas lapā Manabalss.lv pagājušā gada martā.

"Ņemot vērā pēdējo gadu NĪN straujo kāpumu, kas nu jau ir kļuvis konfiscējošs un reāli sāk apdraudēt mūsu valsts iedzīvotāju Satversmē garantētās tiesības uz īpašumu un mājokli, ierosinu, ņemt par piemēru citu ES dalībvalstu labvēlīgo attieksmi pret saviem iedzīvotājiem un atcelt NĪN vienīgajam īpašumam," — raksta petīcijas autore Liāna Hiršsone.

Rīgas ēka - Sputnik Latvija
Nekustamā īpašuma nodoklis: īpašums ar konfiskāciju

Nepieciešamais 10 tūkstošu balsu skaits petīcijas nodošanai Saeimā tika savākts mazāk nekā trīs nedēļu laikā. Saeima nozīmēja Finanšu ministrijai sagatavot piedāvājumus līdz 1.oktobrim, Finanšu ministrija solīja izanalizēt šo piedāvājumu līdz pagājušā gada rudenim. Nodokļu reforma, ko piedāvāja Finanšu ministrija pērnā gada rudenī, paredz tostarp nodokļu atvieglojumus vienīgajai dzīvesvietai.

Šī gada martā petīcijas autore, Liāna Hiršsone, Rīgas skolotāja, saņēma paziņojumu par nekustāmā nodokļa samaksu (namiņš Pētersalā) vairāk nekā 1700 eiro apmērā, taču pērn par šo pašu īpašumu viņa samaksāja 1100 eiro. Šonedēļ pēc Hiršsones iniciatīvas pie Saeimas notika "tautas sapulce" pret nodokli vienīgajam mājoklim. Tajā piedalījās vairāk nekā 300 cilvēki.

Šobrīd petīciju parakstījuši jau vairāk nekā 18 tūkstoši cilvēku. Liāna Hiršsone aicina iedzīvotājus turpināt parakstīties, lai savāktu 50 tūkstošus balsu.

Ziņu lente
0