Lietuvas prezidente nosaukusi Krieviju par draudu visai Eiropai

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasLietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto no arhīva
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daļa Grībauskaite piekritusi Donalda Trampa kritiskajām piezīmēm par nepieciešamību NATO dalībvalstīm audzēt militārajām vajadzībām paredzēto budžetu.

RĪGA, 26. marts — Sputnik. Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite intervijā izdevumam Foreign Policy paziņoja, ka Krievija apdraud ne tikai Lietuvu un Baltijas reģionu, bet arīvisu Eiropu, vēsta RIA Novosti.

"Mēs redzam, kā Krievija uzvedas Kaļiņingradā — pie mūsu robežām. Tur ir dislocētas iespējams kodolraķetes, kas varētu sasniegt Eiropas valstu galvaspilsētas. Tas jau nav tikai Baltijas valstu problēma," — izdevums citē politiķes izteikumus.

Президент Литвы Даля Грибаускайте - Sputnik Latvija
Grībauskaites manevri: Lietuvas prezidente kritizē NATO štābu izvietojumu

Prezidente piebilda, ka Lietuva lūdz ASV pieņemt lēmumu par bruņoto spēku pastāvīgu dislokāciju Baltijas reģionā. "Tagad amerikāņu armijas daļas atrodas Vācijā un Rietumeiropā, taču lielākie draudi koncentrējušies Austrumeiropā — Polijā un Baltijas valstīs. Tāpēc mēs lūdzam un aicinām ASV pastāvīgi dislocēt spēkus reģionā. Tāpat mums nepieciešama arī pretgaisa aizsardzība. Bez PGA nav iespējams aizsargāt savu teritoriju vai sauszemes spēkus," — viņa uzsvēra.

Rietumos, īpaši Baltijas valstīs un Polijā pastāvīgi skan informācija par tā saucamajiem draudiem no Krievijas puses, lai arī tās valdība uzsver, ka Krievija neplāno uzbrukumus nevienai NATO valstij, taču alianse aizbildinās ar paziņojumiem par "draudiem", lai paplašinātu savu klātbūtni pie Krievijas robežām.

Jautājumā par ASV un Lietuvas attiecībām, Grībauskaite norādījusi, ka Viļņa uzticas Vašingtonai neatkarīgi pašreizējās administrācijas. Pēc viņas teiktā, ir ļoti svarīgi, lai Savienotās Valstis paliktu starptautiskajā arēnā. "Ja ASV apstāsies sava kontinenta robežās, parādīsies niša, ko varētu ieņemt Krievija," — skaidroja Grībauskaite.

"Visām NATO valstīm ir jānodrošina lielākas investīcijas. Lietuvā aizsardzības izdevumi šogad veido 1,8% no IKP, nākamgad plānots 2,1%," — uzsvēra Grībauskaite.

2014. gadā alianses samitā tā dalībnieki apņēmās desmit gadu laikā palielināt izdevumus aizsardzībai līdz 2% no IKP. Šis līmenis ir ieteicamais katrai valstij, iestājoties NATO, taču to ievēro tikai piecas no 28 alianses dalībvalstīm.

 

Ziņu lente
0