Pēc laimes pieauguma tempiem Latviju apdzen tikai Nikaragva

© pixabayСмайлик
Смайлик - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Laimīgo valstu saraksta veidotājiem šoreiz izdevies mūs pārsteigt divas reizes – viņi paziņojuši par ilggadējā reitinga līdera maiņu, un, ievietoja Latviju kopā ar Nikaragvu un Sjerraleoni valstu trijniekā, kurās laime pieaug ļoti straujos tempos.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Kolumbijas universitātes Zemes Institūta pētnieki ievietoja Latviju 53. vietā vislaimīgāko pasaules valstu reitingā World Happiness Report. Tas ir par 15 pozīcijām augstāk nekā pērnā gada sarakstā – Latvija parādīja otro labāko rezultātu starp visām valstīm laimes auguma tempos salīdzinājumā ar 2005.-2007. gadu.

Speciālisti iedala valstis pēc laimes rādītāji katru gadu. Ziņojuma autori veic aptaujas aptuveni trīs tūkstošu iedzīvotāju vidū katrā valstī. Pētnieki prasīja respondentus novērtēt savu dzīvi pēc dažiem parametriem desmit baļļu skalā, ņemot vērā sešus faktorus:

• IKP uz vienu iedzīvotāju;

• paredzamo mūža ilgumu; 

• sociālo atbalstu grūtās situācijā;

• uzticību valdībai;

• cilvēku vērtējumu attiecībā uz lēmumu pieņemšanas brīvību, kas attiecas uz viņu dzīvi

• dāsnums (tiek vērtēts no labdarības ziedojumu apmēra viedokļa).

Pirmo vietu vislaimīgāko valstu sarakstā pēc 2016. gada rezultātiem ieņēma Norvēģija, nomainot ilggadējo reitinga līderi – Dāniju. Izņemot to, laimīgajā desmitniekā iekļuvušas Islande, Šveice, Somija, Nīderlande, Kanāda, Jaunzēlande, Austrālija un Zviedrija ar nelielām, bet nenozīmīgām pozīciju izmaiņām salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu.

Latvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti - Sputnik Latvija
Aptauja liecina: Latvijas iedzīvotāji ir nelaimīgi pesimisti

ASV jaunajā sarakstā izrādījās 14. vietā, zaudējot vienu pozīciju salīdzinājumā ar iepriekšējo reitingu. Vācija palika 16. pozīcijā, Lielbritānija uzlaboja savus rādītājus, ieņemot 19. rindu (pērn reitingā – 23. vieta), Francija pakāpās par vienu vietu no pērnā gada 32. reitinga rindas, bet Saūda Arābija, otrādi, zaudēja trīs pozīcijas, nolaižoties uz 37. no 34. vietas. Krievija pacēlās par septiņām pozīcijām salīdzinājumā ar iepriekšējo reitingu un ieņēma 49. vietu. Reitingā to apdzen Itālija (48) un Uzbekistāna (47), tai seko Beliza (50) un Japāna (51).

Gada laikā Latvija veikusi  vienu no nozīmīgākajiem reitinga lēcieniem dalībnieču vidū, paaugstinoties uzreiz par 15 pozīcijām, Baltijas kaimiņi neatpaliek, taču nevar palielīties ar tik nozīmīgiem panākumiem: Lietuva esošajā reitingā ieņem 52. vietu (60. pozīcija pērn), Igaunijai 66. pozīcija pret 72. gadu iepriekš.

Par pašu nelaimīgāko valsti šoreiz nosauca Centrālāfrikas Republiku (pēdējā, 155. vieta). Burundi, pagājušā gada "nelaimes līderis", pacēlās par vienu rindkopu, tapāt kā Sīrija (152). Tai priekšā pašā nelaimīgākajā pieciniekā ierindojās Ruanda (151) un Togo (150).

Pētījums sagatavots pēc ANO pasūtījuma. Vislielākā dažādība dzīves kvalitātes vērtējumā, kā arī pagājušajā gadā, tika novērota Tuvo Austrumu, Āfrikas, Latīņamerikas un Karību baseina valstīs.

Ziņu lente
0