Kijeva draud uzsākt kriminālvajāšanu pret ES un Ukrainas Krimu apmeklējušiem politiķiem

© Sputnik / StringerФлаги у Киевской городской администрации
Флаги у Киевской городской администрации - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukrainas drošības dienests pēc Nacionālās drošības un aizsardzības padomes rīkojuma sagatavos Eiropas un citu valstu politiķu sarakstu, kuru attiecībā tiks ieviestas sankcijas sakarā ar Krimas apmeklēšanu.

RĪGA, 20. marts – Sputnik. Pret Eiropas Savienības un Ukrainas politiķiem par kārtējo viesošanos Krimā var tikt ieviestas sankcijas un uzsākts kriminālprocess, paziņo Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Aleksandrs Turčinovs.

Вид на Московский кремль - Sputnik Latvija
"Nevar būt ne runas": Kremlis par darījumu ar ASV Krimas jautājumā

Pirms kāda laika Krievijas Valsts Domes priekšsēdētāja vietnieks nacionalitāšu jautājumos Ruslans Baļbeks paziņoja, ka Eiropas un Ukrainas politiķu delegācija ieradusies trīs dienu vizītē Krimā. Pēc viņa vārdiem, delegācijā bija 20 cilvēku, kuru vidū bija Eiroparlamenta un Ukrainas deputāti, kā arī dažādu Eiropas Savienības, NVS un Latīņamerikas valstu politiķi. 

"UDD ir jāsagatavo un jāiesniedz izskatīšanai Ukrainas NDAP Eiroparlamenta oficiālo personu, kā arī Eiropas Savienības, NVS un Latīņamerikas valstu politiķu sarakstu, kuri, pēc Krievijas masu mediju ziņojumiem, ieradās trīs dienu vizītē okupētajā Krimā," – citē Turčinova vārdus RIA Novosti.

Informācijas apstiprināšanas gadījumā NDAP sēdē tiks izskatīts jautājums par sankciju ieviešanu, sacīja viņš. Turčinovs tāpat paziņoja, ka pie atbildības tiks saukti arī Ukrainas pilsoņi, kuri piedalījās šajā "akcijā".

Корабли в порту - Sputnik Latvija
Par Krimas apmeklējumu Ukrainā konfiscēts ārvalstu kuģis

"Gadījumā, ja viņu atrašanās Krimā apstiprināsies, ir jābūt uzsāktiem kriminālprocesiem saskaņā ar esošo likumdošanu," – atzīmēja Turčinovs.

Skaidri domājoši politiķi

Ruslans Baļbeks, komentējot ārzemju politiķu viesošanos Krimā, uzsvēra, ka viņi "ieradās taisnības meklējumos, lai redzētu, kā dzīvo Krima trešajā atkalapvienošanās ar Krieviju gadadienā". Pēc parlamentārieša domām, šis brauciens "kārtējo reizi pierāda, ka Rietumu polittehnologi pārcentās ar Krievijas dēmonizāciju".

Deputāts piebilda, ka delegāciju pārstāv skaidri domājoši Ukrainas politiķi, kuri "neatrodas nacionālistu gara iespaidā".

"Tā ir pirmā Ukrainas politiķu pārstāvju vizīte, " – uzsvēra parlamentārietis.

Krima un Sevastopole atkal kļuva par Krievijas reģionu pēc 2014. gada martā noritējušā referenduma, kurā lēmumu atgriezties Krievijas sastāvā atbalstīja 96,77% Krimas un 95,6% Sevastopoles iedzīvotāju. Referendums Krimā un Sevastopolē tika organizēts pēc valsts apsvēruma Ukrainā 2014. gada februārī.

Krievijas valdība informēja, ka referendums Krimā atbilst starptautisko tiesību normām un ANO Statūtiem. Tomēr Ukraina uzskata Krimu par savu īslaicīgi okupēto teritoriju. Pēc Krievijas prezidenta Vladimira Putina teiktā, Krimas jautājums ir "slēgts neatgriezeniski."

Ziņu lente
0