Politika

Kims Čenuns paziņojis par jaunas raķešu industrijas dzimšanu Ziemeļkorejā

© REUTERS / KCNAZiemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Foto no arhīva
Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā raķešu dzinēja tests liecina par Ziemeļkorejas raķešu industrijas "jauno dzimšanu" – pārliecināts Ziemeļkorejas līderis.

RĪGA, 19. marts — Sputnik. Ziemeļkorejā noritējuši jaunā augstas jaudas raķešu dzinēja izmēģinājumi, ziņo Sputnik Igaunija ar atsauci uz aģentūru Reuters.

Jaunais dzinējs palīdzēs Ziemeļkorejai sasniegt pasaules līmeni raķešu industrijā un dos iespēju pavadoņa palaišanai. Tas ir jauna tipa dzinējs liela attāluma raķetes tipam.

Kims Čenuns paziņoja, ka Ziemeļkoreja ir pietuvojusies starpkontinentālās ballistiskās raķetes palaišanas izmēģinājumiem.

THAAD - pārvietojams pretraķešu komplekss - Sputnik Latvija
ASV uzsākušas pretraķešu sistēmu THAAD izvietošanu Dienvidkorejā

Pēc Ziemeļkorejas līdera vārdiem, veiksmīgi izmēģinājumi ir liels vēsturisks notikums, jaunas Čučhe dzimšana uz raķešu industrijas pamata (Čučhe ir nacionalkomunistiskā ideoloģija, kas tika bija izstrādāta Kima Irsena laikā, kurš pārvaldīja valsti 46 gadus — līdz 1994. gadam — red.). Kims Čenuns apsolīja, ka drīz visa pasaule kļūs par Ziemeļkorejas lielās uzvaras lieciniekiem.

"Izmēģinājumu diena, kad tika sperts liels solis Ziemeļkorejas kosmosa industrijas jomas attīstībā, paliks atmiņā kā vēsturiska diena un tiks saukta par 18. marta revolūciju," — Ziemeļkorejas galvas vārdus citē RIA Novosti.

KimsČenuns personīgi uzturējās raķešu izmēģinājumu vietā un deva startu izmēģinājumiem pēc tam, kad viņu iepazīstināja ar dzinēja tehniskajiem parametriem.

ASV vēlas gāzt Ziemeļkorejas valdību

Marta sākumā Sputnik Igaunija paziņoja, ka ASV valdība izskata "režīma maiņas" scenārijus Ziemeļkorejā un karaspēku pielietošanu. Tādi apgalvojumi izskanēja pēc Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes palaišanas.

Ballistiskās raķetes starts. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps un Abe apsprieduši ballistiskās raķetes izmēģinājumu Ziemeļkorejā

Baltā nama pārstāvis paziņoja, ka prezidents Donalds Tramps uzskata Ziemeļkoreju par "vislielāko tiešo draudu" ASV. 27. februārī Tramps tikās ar Ķīnas valsts padomes locekli Janu Czeči un aicināja viņu "strādāt Zimeļkorejas jautājumā" — Ziemeļkorejas ballistiskās raķetes palaišana Japāņu jūrā padarīja sarežģītāku situāciju reģionā.

Februāra vidū Tramps tikās ar Japānas premjerministru Sindzo Abi. Telekanāls FoxNews ar atsauci uz Amerikas oficiālajām amatpersonām apgalvoja, ka attiecībā pret Ziemeļkoreju "tiek izskatīti visi varianti".

2016. gada janvārī Ziemeļkoreja veica ceturtos kodolieroču izmēģinājumus, un februārī palaida raķeti, kura spētu iznīcināt mērķus līdz 12 tūkstošu kilometru attālumā, kā vērtē daži eksperti. Atbildot uz šādu rīcību, ANO Drošības Padome un atsevišķas valstis ieviesa sankcijas, kuru mērķis ir piespiest Phenjanu atteikties no kodolu un raķešu izstrādājumiem.

 

Ziņu lente
0