"Korovka" īstam latvietim: uzņēmējs "troļļo" VVC

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Optikas salonu līdzīpašnieks Mārtiņš Kossovičs atradis Rīgā aizdomīgus cepumus ar uzrakstu "Korovka" kirilicā un aicinājis palīgā Valsts valodas centru.

RĪGA, 18. marts — Sputnik, Jeļena Kirillova. Šoreiz uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs nolēmis piesaistīt sev uzmanību ar cepumiem – savā publikācijā Facebook viņš vērsies Valsts valodas centrā (VVC) un sauc palīgā.

"Labdien, Valsts valodas centrs! Pirms kāda laika jūs nolēmāt sodīt manu uzņēmumu par to, ka uz Sonya Riekel briļļu ietvara kājiņas uzraksts "handmade" nebij iztulkots latviešu valodā. Satraucoši! Bet…

Šodien manās rokās nonāca cepums ar šādu slāvisku uzrakstu "Karovka" un dīvaina paskata govs attēlu.. Sākot to uzmanīgi izgaršot, patiesi vienubrīd' sajutos kā nelatvietis, kā piemānīts, jo nezvai labi ir ļaut īstam latvietim ēst neizlasāmus, nesaprotamus uzrakstus.

Vēlos ātru Jūsu iesaisti, lai novērstu šo cepumu masveida nonākšanu īstu latviešu punčos! Gaidīšu, Jūsu atbildi, lai varētu atklāt, kur šādus cepumus joprojām var iegādāties!"

VVC atbilde vēl nav saņemta. Savukārt Mārtiņa Kossoviča lasītāji uzņēmēja joku vērtējuši dažādi: viens brīdinājis, ka Kossovičs pats "uzprasās", cits smej līdz ar viņu, sak, "Brīžiem šķiet, ka Valsts valodas centrs strādā pēc principa "piekasīties var pat stabam".

Jāpiebilst, ka publikācijas komentāros Kossovičs atzīmējis, ka cepumus nogaršojis, tie viņam iepatikušies, un viņš tos iesaka nomēģinat arī citiem.

Nav jau pirmā reize

Optikas salonu līdzīpašnieks Mārtiņš Kossovičs regulāri saskaras ar neparastām situācijām.

Мартиньш Коссович (слева) и беженец из Эритреи Филмон - Sputnik Latvija
"Kur siltāks": bēglis no Eritrejas nolēmis pamest Latviju

Situācijā ar gravējumu angļu valodā "handmade" uz kājiņas viņš tika vaļā salīdzinoši viegli. Viņš pats pastāstīja, ka inspektori ieteikuši viņam pielīmēt lapiņu ar tulkojumu pie katra briļļu pāra. "Taču es labāk samaksāšu sodu 50 eiro, nevis līmēšu lapiņas un izskatīšos kā idiots," – kādā intervijā atklāti atzina uzņēmējs.

Pēc tam Mārtiņš Kossovičs gandrīz sakašķējās ar VVC nopietni, kad pērnās vasaras nogalē nolēma oficiāli pieņemt darbā savā optikas salonā bēgli Filmonu no Eritrejas.

Izrādījās, ka valsts var sodīt uzņēmēju par to, ka Filmons nav pietiekamā līmenī apguvis latviešu valodu. šo situāciju biznesmenis nosauca par murgiem. "Pie tam valsts apmaksāja tikai dažas latviešu valodas nodarbības," – tolaik apliecināja Kossovičs.

Uzņēmējs gaidīja kārtējo VVC pārbaudi un sodu, lai arī pats pielika ne mazums pūļu, lai iemācītu Filmonam latviešu valodu. Viņš stāstīja, ka ar bēgli viņi vienojušies par to, ka viņš ik dienas apgūs piecus vārdus. Tomēr pārbaudi viņš nesagaidīja, jo mazāk nekā pēc diviem mēnešiem Filmons nolēma pamest "viesmīlīgo" Latviju un doties uz Rietumeiropu.

Ziņu lente
0