"Kur siltāks": bēglis no Eritrejas nolēmis pamest Latviju

© Foto : Facebook / Mārtiņš KossovičsМартиньш Коссович (слева) и беженец из Эритреи Филмон
Мартиньш Коссович (слева) и беженец из Эритреи Филмон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Stāstam par Filmona, bēgļa no Eritrejas, iekārtošanos darbā sekoja visa RĪga. Galu galā viņš paziņojis, ka nolēmis valsti atstāt. Par iemesliem atliek tikai minēt, taču visus, ar ko puisis paspējis iepazīties, viņa liktenis nav atstājis vienaldzīgu.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik, Jeļena Kirillova. Patvēruma meklētājs Filmons, kurš bēdzis no valdošā režīma Eritrejā un kļuvis par pirmo darbā iekārtoto bēgli Latvijā, devies prom.

Laiks atvadīties

Parasti entuziasma pilnais uzņēmējs Mārtiņš Kossovičs, optikas salonu līdzīpašnieks savā lapā Facebook ar nožēlu pastāstījis, ka viņa jaunais darbinieks Filmons nolēmis braukt prom.

Viņš vēsta, ka brīdī, kad Filmonu jau sākuši pazīt, pieraduši pie viņa un vairs nav kautrējušies, viņu ieraugot, bēglis nolēmis pamest Latviju. Brīdī, kad uzņēmējs pārdomājis, kā pārsteigt Filmonu Ziemassvētkos un kopīgi nosvinēt svētkus, sagādājot pārsteigumu arī savai paša ģimenei, nākas atvadīties, viņš piebildis.

Uzņēmējs atzīst, ka Filmona lēmums sagādājis vilšanos, taču vēlāk viņš visu sapratis un atvadījies ar smaidu.

Panākumus gūt nav izdevies

Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
No Latvijas prom devušies visi bēgļi, kuriem nācies pamest Muceniekus

Tā beidzies kārtējais "panākumu skaits" Latvijas stilā. Mārtiņš nepaskaidro, kurp devies viņa bijušais darbinieks. Viņš tikai atjokojas – sak, tur, kur ir siltāk. 

Aizkustinošo stāstu par Filmona iekārtošanos darbā vēroja visa Rīga. Par vēlmi pieņemt darbā patvēruma meklētāju no Eritrejas Mārtiņš Kossovičs ziņoja jau septembra beigās.

Tiesa, biznesmenim, kurš acīmredzot ņēma vērā zināmas reklāmas iespējas, nācās saskarties arī ar noteiktām grūtībām: ne Sarkanais Krusts, ne varas iestādes viņam nepalīdzēja, drīzāk jau otrādi. 

Uzņēmējs vēstīja, ka saņēmis signālus par to, ka birokrāti pacentušies, lai ideju nebūtu viegli īstenot. Nebija iespējams oficiāli iekļaut Filmonu darbinieku štatā, jo viņam nebija bēgļa statusa Latvijā.

Runa bija par to, ka Kossovičs varēja vārda tiešā nozīmē samaksāt par savu atsaucību – samaksāt sodu par to, ka puisim no Eritrejas nebija pietiekamu latviešu valodas zināšanu (ko paredz likums par valsts valodu) darbam veikalā.

Tomēr pirms mēneša Filmons sāka pildīt savus pienākumus, un pirmajā darba dienā Kossovičs svinīgi uzdāvināja viņam vilnas zeķes ar latviešu tradicionālajiem rakstiem. Domājams, tās bēglim vairs nekad nebūs vajadzīgas.

Ziņu lente
0