Zaharova: sagaidām reakciju uz SS kaunpilno gājienu Rīgā

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России Марии Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России Марии Захаровой - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nav pieļaujami mēģinājumi pārrakstīt Otrā pasaules kara rezultātus un apšaubīt Nirnbergas tribunāla spriedumu, paziņoja Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova, atgādinot Rīgas "īpaši ciniskos" centienus atainot leģionārus kā "brīvības aizstāvjus" un latviešu tautas "traģēdijas upurus".

RĪGA, 17. marts — Sputnik. Krievija cer, ka Waffen SS un viņu piekritēju kaunpilnais gājiens Rīgas centrā tiks principiāli izvērtēts, teikts Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves Marijas Zaharovas oficiālajā paziņojuma, kas publicēts ministrijas mājaslapā.

"Latvijas valdība joprojām ik gadus pieļauj šo mūsdienīgai Eiropas Savienības dalībvalstij kaunpilno pasākumu. Arī šoreiz cilvēkus, ko klāj tūkstošiem civiliedzīvotāju asinis, aprūpēja valdošās koalīcijas deputāti, kam pievienojās domubiedri no kaimiņvalstīm – Lietuvas un Igaunijas, kā arī Ukrainas," – teikts Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālās pārstāves komentārā.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
16. marts – vienas dienas tribīne

16. martā Rīgas centrā notika kārtējais Waffen SS veterānu un viņu atbalstītāju gājiens. Policija informēja, ka tajā piedalījušies aptuveni divi tūkstoši cilvēku. Kārtības policijas priekšnieks Artis Velšs paziņoja, ka leģionāru gājiena laikā aizturēti pieci cilvēki, tostarp divi jaunieši, kuri procesijas dalībniekiem sauca antifašistiskus lozungus.

Pret diviem cilvēkiem, kuri pretojušies policijai, ierosinātas administratīvās lietas. Trīs cilvēki tika aizturēti par gājienu, sapulču un piketu noteikumu pārkāpumiem. Aizturēto vidū ir arī antifašists Aleksandrs Giļmans.

"Īpaši ciniski šajā kontekstā ir Rīgas centieni parādīt leģionārus kā "brīvības aizstāvjus" un kara gados latviešu tautas izciestās traģēdijas upurus," – uzsvēra Zaharova.

Viņa pavēstīja, ka mēģinājumi pārrakstīt Otrā pasaules kara rezultātus un apšaubīt Nirnbergas tribunāla spriedumu nav pieļaujami. 

"Krievija vairākkārt publiski stingri novērtējusi šīs kaunpilnās sapulces, kas slavina Latviešu SS brīvprātīgo leģiona bijušos karavīrus. Uzskatām, ka jebkādi mēģinājumi pārrakstīt Otrā pasaules kara rezultātus un apšaubīt Nirnbergas tribunāla spriedumu nav pieļaujami," – pauda Zaharova.

"Ceram uz Latvijā notiekošā principiālu novērtējumu no vispasaules sabiedrības un attiecīgo starptautisko organizāciju puses," – teikts Krievijas ĀM komentārā.

Brīvības piemineklis - Sputnik Latvija
Atcelts neierašanas dēļ: divas organizācijas nav apmeklējušas Leģionāru piemiņas dienas pasākumu

Ar Leģionāra dienu saistītie pasākumi notika arī Liepājā. Organizācija "Daugavas vanagi" informēja, ka tajos piedalījās aptuveni 30 cilvēki. Līdz šim Liepājas novadā dzīvo 11 agrākie SS leģiona karavīri.

Latviešu SS leģions tika izveidots Otrā pasaules kara laikā nacistiskās Vācijas okupētās Latvijas teritorijā no divām grenadieru divīzijām. SS reihsfīrers Heinrihs Himlers 1943. gada 24. martā izdeva pavēli, kura precizēja jēdzienu "latviešu leģions" – latvieši, kuri dienē visos latviešu militārajos "Waffen SS" formējumos, ieskaitot policijas bataljonus. 1944. gada 16. martā leģiona struktūrvienības iesaistījās kaujā ar Sarkano armiju pie Veļikajas upes Pleskavas apgabalā. Tāpēc Latvijā leģionāru piemiņas diena tiek atzīmēta 16. martā. Latviešu leģionā dienējuši aptuveni 150 tūkstoši cilvēku.

Nirnbergas procesā, kurā tika tiesāti nozīmīgākie nacistiskie kara noziedznieki, tika atzīts, ka SS, SD, gestapo un Vācu nacionālsociālistiskā partija ir noziedzīgas organizācijas. Par noziegumu pret cilvēci atzītas arī koncentrācijas nometnes, kuru izveidē citu starpā tika izmantoti arī SS spēki.

Ziņu lente
0