Ķīnas ārlietu ministrs pārliecināts par attiecībām ar Krieviju

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasKrievijas prezidents Vladimirs Putins un Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji tikšanās laikā Kremlī
Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji tikšanās laikā Kremlī - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnas Ārlietu ministrijas vadītājs Vans Ji uzsvēris, ka stratēģiskā partnerība un sadarbība ar Krieviju ir balstīta uz būtiskām interesēm.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Ķīnas Ārlietu ministrijas vadītājs Vans Ji, uzstājoties preses konferencē ikgadējās Ķīnas Tautas pārstāvju sapulces sesijas ietvaros, nosaucis Krievijas un Ķīnas attiecības par ļoti sekmīgām un uzsvēris, ka tās nav pakļautas ārējo faktoru ietekmei, vēsta RIA Novosti.

"Esam pilnībā pārliecināti par attiecībām ar Krieviju. Mums ir izveidojušās teicamas attiecības ar Krieviju. Mūsu valstu starpā ir vispusīgas stratēģiskās partnerības attiecības ne tāpēc, ka tas ir izdevīgi, bet gan tāpēc, ka tas ir stratēģisks lēmums, kas veidots, pamatojoties uz abu pušu fundamentālām interesēm," — viņš sacīja.

ĶTR ārlietu ministrs uzsvēra, ka šobrīd divpusējās attiecības pārdzīvo labāko periodu savā vēsturē un ir pārbaudītas laika gaitā.

Флаги Латвии и России - Sputnik Latvija
Gundars Daudze: Latvija ir atvērta dialoga veidošanai ar Krieviju

"Ķīnas un Krievijas attiecības nav pakļautas ārējo faktoru ietekmei," — uzsvēra ĶTR Ārlietu ministrijas vadītājs.

Viņš piebilda, ka šogad Krievijas un Ķīnas līderiem ieplānota virkne tikšanos, kas cels attiecības jaunā līmenī. Puses nostiprinās stratēģisko sadarbību reģionālos un starptautiskos jautājumos un kopīgi uzstāsies, kā stabilizators pašreizējos haotiskajos apstākļos, norāda ĶTR ĀM vadītājs.

Politiķis norādījis, ka lielām valstīm jāuzņemas atbildība un jāsniedz lielāks ieguldījums globālajā attīstībā.

"Tā vietā lai runātu par vadību, mums patiesībā jārunā par atbildību. Runājot par salīdzinājumu, jāsaka, ka lielām valstīm ir vairāk resursu un iespēju, tātad tām jāuzņemas lielāka atbildības nasta un jāveic lielāks ieguldījums (attīstībā)," — sacīja Vans Ji.

Partnerība ar ASV ir iespējama

Ķīna un ASV varētu kļūt par partneriem, ja ievēros līdztiesības, nekonfrontācijas un savstarpējā izdevīguma principus, paziņojis Vans Ji.

"Ķīna un ASV pilnīgi noteikti var kļūt par sadarbības partneriem, ja ņems vērā abu valstu līderu sasniegto vienprātību un stingri ievēros līdztiesības, nekonfrontācijas un savstarpējā izdevīguma principus," — sacīja Vans Ji.

Ķīnas Ārlietu ministrijas vadītājs uzsvēra, ka, pateicoties abpusējām pūlēm, pārejas periods abu valstu attiecībās norit gludi un tās attīstās pozitīvi. "Labu attiecību uzturēšana un attīstība Ķīnas un ASV starpā ne tikai atbilst abu valstu tautu interesēm, bet arī visas starptautiskās sabiedrības vēlmēm," — sacīja Vans Ji.

AS Dzintars - Sputnik Latvija
"Dzintars" cer iekarot Tuvos Austrumus un Ķīnu

Ķīnas ārlietu ministrs uzsvēra, ka pusēm kopīgi jāpalielina kopīgo interešu "torte", nevis jāceļ savi panākumi uz otra zaudējumu rēķina.

Viņš arī nosaucis jauno ASV Valsts sekretāru Reksu Tilersonu par cilvēku, kurš prot uzklausīt, un paudis pārliecību, ka var izveidot ar viņu labas darba attiecības.

"Pavisam nesen, G20 ministru tikšanās laikā, es sēdēju blakus valsts sekretāram Tilersonam. Mans pirmais iespaids bija, ka Tilersona kungs ir cilvēks, kurš prot klausīties un kontaktēties," — preses konferencē paziņoja Vans Ji preses konferencē ikgadējās Ķīnas Tautas pārstāvju sapulces sesijā.

Ķīnas ārlietu ministrs arī paudis pārliecību, ka varēs izveidot labas darba attiecības ar Tilersonu un sadarboties stabilai Ķīnas un ASV attiecību attīstības labā.

Ķīna cer uz ES izaugsmi

Ķīna vēlas redzēt Eiropas Savienību stabilu un plaukstošu, plāno sadarboties ar Eiropu arī pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības, preses konferencē paziņojis ĶTR ārlietu ministrs.

"Mēs uzskatām, ka grūtības, kas patlaban rodas Eiropā, var dāvāt tai iespēju kļūt "nobriedušai". Ķīna turpinās atbalstīt Eiropas integrāciju. Mēs ceram redzēt Eiropu vienotu, stabilāku un plaukstošu," — sacīja Vans Ji, vaicāts pat to, kā Ķīna sadarbosies ar Eiropu, ja Lielbritānija no ES izstāsies.

Pēc viņa teiktā, Ķīna vēlas sadarboties ar Eiropu partnerības attīstībai, izaugsmes nodrošināšanai, dažādu reformu veikšanai, lai piešķirtu pasaules ekonomikai jaunu impulsu un uzlabot globālo pārvaldi.

Ziņu lente
0