Politika

ANO novērtē Donbasa iedzīvotāju dokumentu atzīšanu KF: cilvēkiem nepieciešami dokumenti

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Pāriet pie mediju bankasApvienoto Nāciju Organizācijas galvenā mītne
Apvienoto Nāciju Organizācijas galvenā mītne - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filippo Grandi komentējis Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu par Donbasa iedzīvotāju dokumentu atzīšanu Krievijā.

RĪGA, 1. marts — Sputnik. Svarīgi, lai pašpasludināto Doņeckas un Luganskas republiku iedzīvotājiem būtu dokumenti, taču galvenais uzdevums ir konflikta noregulēšana, un tas nedrīks kavēt Minskas vienošanos īstenošanu, — šādi ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filippo Grandi komentējis Krievijas prezidenta Vladimira Putina rīkojumu par Donbasa iedzīvotāju dokumentu atzīšanu Krievijā.

ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos apmeklēja Maskavu un sarunā ar avīzes "Kommersant" korespondentu pastāstīja par sarunu ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu un Ārkārtas situāciju ministrijas vadītāju Vladimiru Pučkovu.

"No vienas puses, ir svarīgi, lai cilvēkiem būtu dokumenti. Taču, no otras puses, nav pieļaujami soļi, kas apgrūtina Minskas miera procesu. Es neapgalvoju, ka tāds ir šis solis (Donbasa iedzīvotāju dokumentu atzīšana — red.), — lūdzu, nepārprotiet mani. Taču ir jāpatur prātā, ka galvenais uzdevums ir panākt noregulēšanu."

Viņš atgādināja par Nansena pasēm, ko Nāciju līga izsniedza personām bez pilsonības un dokumentiem.

DTR pilsoņu pases - Sputnik Latvija
Lavrovs sniedzis papildu informāciju par Donbasa iedzīvotāju dokumentu atzīšanu

Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumu, kas paredz juridiski atzīt Krievijas teritorijā dokumentus, kas izsniegti Doņeckas un Luganskas atsevišķu rajonu teritorijās dzīvojošiem Ukrainas pilsoņiem un personām bez pilsonības. Vēlāk Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paskaidroja, ka rīkojuma tekstā "melns uz balta rakstīts, ka mēs pie tam ņemam vērā tikai humānus apsvērumus", un rīkojums paliks spēkā līdz brīdim, "kad tiks izpildītas Minskas vienošanās".

Prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs informēja, ka Krievijas prezidenta rīkojums par DTR un LRT dokumentu atzīšanu izdots tikai humānu apsvērumu dēļ.

Последствия обстрелов в Донецкой области - Sputnik Latvija
Viedoklis
Minskas protokoliem – divi gadi: te miers, te karš
"Šis rīkojums nekādā veidā nav pretrunā starptautiskajām tiesībām un neved pie starptautisko tiesību pārkāpumiem. (..) Vesels reģions atrodas nežēlīgas blokādes, savas galvaspilsētas Kijevas noteiktā stingrā embargo apstākļos. Šī embargo un blokādes apstākļos cilvēkiem nav iespēju atjaunot, izlabot, saņemt un atgūt zaudētus dokumentus. Faktiski viņiem tiek izsniegti dokumenti šajā reģionā. Ņemot vērā humānos apsvērumus, faktiski izsniegtie dokumenti šeit tiks atzīti."

ANO Augstais komisārs uzskata, ka Krievija sekmīgi risina ar humānās palīdzības piegādēm Ukrainā un bēgļu uzņemšanu saistītos jautājumus.

"Krievija pati piegādā Ukrainā humāno palīdzību, kā arī uzņem bēgļus no Ukrainas, un mēs uzskatām, ka tas tiek veikts labi," — pavēstīja ANO Augstais komisārs bēgļu jautājumos Filippo Grandi.

Ziņu lente
0