The Washingon Post: transpersonu tiesības Eiropas valstīs

© REUTERS / Mike BlakeФлаг ЛГБТ на флагштоке
Флаг ЛГБТ на флагштоке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tiem, kas nosoda Donaldu Trampu par uzbrukumu LGBT tiesībām, vajadzētu pavērot Latviju, Lietuvu un vēl deviņas Eiropas Savienības valstis, kurās transpersonu problēmas ir daudz nopietnākas nekā ASV.

RĪGA, 27. februāris — Sputnik. Eiropas valstis bieži nosoda ASV prezidentu Donaldu Trampu par uzbrukumu LGBT tiesībām, taču to likumdošana nebūt nav tik liberāla kā Savienotajās Valstīs, raksta The Washington Post.

Cilvēktiesību aizstāvji bija sašutuši par to, ka Tramps atcēlis vadlīnijas, kas deva tiesības transpersonām izmantot tualetes atbilstoši dzimumam, ar kādu tās sevi identificē. Taču viņi nemana transpersonu tiesību pārkāpumus Eiropā. 

Daudzās Eiropas valstīs transpersonas nevar oficiāli nomainīt dzimumu dokumentos, ja nav veikta sterilizācija. Šī operācija nav obligāta, un daudzi no tās atsakās, taču dzīve ar neizlabotiem dokumentiem ir sarežģījumu pilna.

ASV karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Trampa administrācija atcelusi Obamas likumu par transpersonu tualetēm skolās

Pie tam dažās Eiropas valstīs transpersonas pirms dokumentu nomaiņas ir spiestas saņemt diagnozi "dzimuma identitātes traucējumi", kas līdz pērnajam gadam bija iekļauta Pasaules veselības aizsardzības organizācijas sarakstos kā psihiska slimība.

Šie noteikumi ir ieviesti 17 valstīs, no kurām vienpadsmit (Beļģija, Somija, Latvija, Lietuva, Čehija, Slovākija, Slovēnija, Rumānija, Bulgārija, Horvātija un Grieķija) ir Eiropas Savienības dalībvalstis. Tiesa, pakāpeniski situācija mainās. Pagājušajā gadā Francija, sekojot Norvēģijas un Īrijas pēdās, atteicās no transpersonu obligātās sterilizācijas. Zviedrijā valdība nolēmusi spert vēl soli uz priekšu un apsolījusi kompensāciju tiem, kas veikuši sterilizāciju līdz 2013. gadam, kad tika atcelts attiecīgais likums.

Tiesa, stingru likumu piekritēji nepadodas un apgalvo, ka prasība veikt sterilizāciju ir nepieciešama, lai pārliecinātos par to, ka transpersonas, kas vēlas nomainīt dokumentus, ir pieņēmuši nelokāmu lēmumu šajā jautājumā.

Ziņu lente
0