Trampa administrācija atcelusi Obamas likumu par transpersonu tualetēm skolās

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija atcēlusi Obamas vadlīnijas par transpersonu tiesībām valsts skolās un universitātēs izmantot tās tualetes un ģērbtuves, kas atbilst dzimumam, ar kuru viņi sevi identificē.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija atcēlusi Obamas vadlīnijas par transpersonu tiesībām valsts skolās un universitātēs izmantot tās tualetes un ģērbtuves, kas atbilst dzimumam, ar kuru viņi sevi identificē, informē RIA Novosti, atsaucoties uz ASV Tieslietu ministrijas preses dienesta paziņojumu.

Iepriekš Obamas administrācija apstiprināja vadlīnijas valsts skolām, kas paredzēja mācību iestāžu pienākumu ļaut transpersonām izvēlēties tualetes un ģērbtuves, kas atbilst dzimumam, ar kuru viņi sevi identificē.

"Tieslietu ministrija un Izglītības ministrija atcēla 2015-2016. gg. apstiprinātās vadlīnijas mācību iestādēm par piekļuvi objektiem uz dzimumu identiifikācijas, nevis bioloģiskā dzimuma pamata," — teikts ziņojumā.

Vienpadsmit štatos: Teksasā, Alabamā, Viskonsinā, Tenesijā, Arizonā, Menā, Oklahomā, Luiziānā, Jūtā, Džordžijā un Rietumvirdžīnījā pārmeta Obamas administrācijai mēģinājumus pārvērst skolas un darba vietas par "masveida sociālā eksperimenta laboratorijām".

Vadlīnijas tika laistas klajā, ņemot vērā skandālu par likumu Ziemeļkarolīnā, kas dāvāja cilvēkiem tiesības izmantot sabiedriskās tualetes tikai atbilstoši dzimumam, kāds viņiem bijis piedzimstot. Likums radīja bažas par cilvēku diskrimināciju, kuru identifikācija neatbilst bioloģiskajam dzimumam.

Tramps atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju - Sputnik Latvija
Tramps atbrīvojis no amata ASV ģenerālprokurora vietas izpildītāju

ASV Tieslietu ministrija pieprasīja likuma atcelšanu, atsaucoties uz 1964. gadā pieņemto pamatlikumu par cilvēktiesībām. Savukārt štats iesniedza prasību tiesā, kurā lūdza atzīt ministrijas prasību par nelikumīgu. Tagad oponenti tiksies tiesā divu procesu ietvaros.

Atceļot federālās vadlīnijas, Trampa administrācija atstāj štatu un skolu apgabalu ziņā jautājumu par to, vai skolēni var apmeklēt tualetes, kas neatbilst viņu bioloģiskajam dzimumam.

Tieslietu un Izglītības ministrijas trešdien informējušas Augstāko tiesu, ka tās devušas rīkojumu skolām ignorēt pērn izdotās vadlīnijas, vēsta laikraksts "Washington Post".

"Skolām ir jānodrošina, ka visi studenti, arī lesbietes, geji, biseksuāļi un transpersonas, var mācīties un attīstīties drošā vidē," teikts vēstulē.

Ziņu lente
0