Politika

Turkmenistānā notiek prezidenta vēlēšanas

© REUTERS / Marat GurtTurkmenistānā notiek prezidenta vēlēšanas
Turkmenistānā notiek prezidenta vēlēšanas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turkmenistānas parlaments pagājušajā gadā apstiprināja grozījumus konstitūcijā, pagarinot prezidenta amata termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Turkmenistānā svētdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās, visticamāk, uzvarēs līdzšinējais valsts prezidents Gurbanguli Berdimuhamedovs, informē LETA.

Berdimuhamedovs pārvēlēšanas gadījumā solījis nodrošināt neatkarīgas, neitrālas Turkmenistānas pārticību trešajā tūkstošgadē.

Par prezidenta amatu līdz ar 59 gadus veco Berdimuhamedovu sacenšas vēl astoņi kandidāti.

Панорама Риги - Sputnik Latvija
Politika
Intriga nožmiegta šūpulī: kāpēc šogad vēlēšanas būs garlaicīgas

Turkmenistānas parlaments pagājušajā gadā apstiprināja grozījumus konstitūcijā, pagarinot prezidenta amata termiņu no pieciem līdz septiņiem gadiem un atceļot ierobežojums, ka prezidenta amata kandidāts nedrīkst būt vecāks par 70 gadiem.

Konstitūcijas jaunā redakcija dod iespēju Berdimuhamedovam saglabāt prezidenta amatu uz mūžu.

Pēc neatkarības iegūšanas 1991. gadā Turkmenistānā tās pirmais prezidents Saparmurads Nijazovs izveidoja stingru autoritāru režīmu ar spēcīgu personības kultu, un šādu politiku turpina arī Berdimuhamedovs, kurš nāca pie varas pēc Nijazova nāves 2006. gadā.

Turkmenistānas prezidenta vēlēšanas norit aktīvi, svētku atmosfērā, informē RIA Novosti. Vēlēšanu iecirkņi Ašgabadā ir rūpīgi iekārtoti, spēlē mūzika, pie iecirkņiem tirgo konditorejas izstrādājumus.

Jau piecu stundu laikā pēc vēlēšanu sākuma valstī nobalsojuši 62,61% vēlētāju. Balsošana sākās pl. 07:00 (04:00 pēc Latvijas laika) un ilgs līdz pl. 19:00 (16:00 pēc Latvijas laika).

Ziņu lente
0