Latvija un Francija parakstīja vienošanās par sadarbību aizsardzības jomā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā vienošanās papildina Latvijas un Francijas divpusējās sadarbības aizsardzības jomā juridisko ietvaru. Līdz šim Latvijas un Francijas divpusējo sadarbību aizsardzības jomā regulēja starp abu valstu Aizsardzības ministrijām 1994. gada 11. maijā Parīzē parakstītā vienošanās.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis un Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns vakar Parīzē parakstīja Latvijas un Francijas starpvaldību vienošanos aizsardzības jomā, ziņo aģentūra LETA.

Šī vienošanās paredz īstenot divpusējo sadarbību tādās aizsardzības nozares jomās kā drošības un aizsardzības koncepciju izstrāde, stratēģiskā komunikācija, aizsardzības un plānošanas politika, kiberaizsardzība, militārās informācijas un komunikācijas sistēmas un ar to saistītās tehnoloģijas, militārās mācības, iniciatīvas bruņojuma un militārā ekipējuma jomā, kara medicīna, valodu apmācība.

Hakeris. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kiberzemessardze vēlas mobilizēt Latvijas hakerus

"Parakstītā vienošanās liecina, ka Latvija un Francija dzīvo līdzi laikam tāpat kā NATO, kas Velsas un Varšavas samitos pierādīja, ka spēj mainīties. Arī mūsu valstis apliecina, ka to varam, jo mums ir ļoti daudz veidu, kā sadarboties aizsardzības jomā," — pēc vienošanās parakstīšanas uzsvēra Bergmanis, piebilstot, ka Latvija ir ieinteresēta arī virsnieku apmācībā Francijā, kas tika organizēta pirms ekonomiskās krīzes 2008. gadā.

Francijas aizsardzības ministrs apliecināja, ka Francija ar vislielāko atbildību pilda un pildīs NATO Varšavas samitā pieņemtos lēmumus, kas saistās ar atturēšanas politiku, izvietojot savas militārās vienības Baltijas valstīs. "Mēs gribam būt piemērs kolektīvajā aizsardzībā, nevis valsts, kas rada apdraudējumu. Mēs primāri iestājamies par mieru un pozitīvu dialogu," uzsvēra Ledriāns.

Francija ir viena no pirmajām valstīm, ar kuru Latvijas Aizsardzības ministrija sāka sadarbību. Tāpat Francijas Aizsardzības ministrs Pjērs Žoks bija viens no pirmajiem ārvalstu aizsardzības ministriem, kurš apmeklēja Latviju jau 1993. gada janvārī.

Francijas gaisa spēki piedalās NATO īstenotajā patrulēšanas operācijā Baltijas valstu gaisa telpā, rotācijas kārtībā nodrošinot pastāvīgu vienību klātbūtni Baltijas reģionā. 2016. gadā Francija nolēma pievienoties NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centram. Francijas karavīri arī piedalās militārajās mācībās Latvijā.

Ziņu lente
0