Politika

Stoltenbergs informējis, kāds ir Trampa viedoklis par NATO nākotni

© AP Photo / Virginia MayoГенеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве
Генеральный секретарь НАТО Йенс Столтенберг на саммите НАТО в Варшаве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
NATO vadība paudusi bažas sakarā ar nesenajiem Donalda Trampa izteikumiem par to, ka alianse ir novecojusi. Militārā bloka ģenerālsekretārs komentēja situāciju.

RĪGA, 21. janvāris — Sputnik. NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pastāstījis par sarunu ar ASV prezidentu Donaldu Trampu un paudis pārliecību par to, ka ASV saglabās uzticību aliansei, neskatoties uz republikāņa nesenajiem paziņojumiem vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs - Sputnik Latvija
Mediji informē, kāpēc NATO un Krievijas karš būs haotisks un baismīgs

Iepriekš intervijā Tramps vēstīja par nepieciešamību reformēt aliansi un raksturoja to kā svarīgu, taču novecojušu organizāciju.

"Jau sen esmu teicis, ka NATO ir problēmas. (Problēma – red.) numur viens: tā ir novecojusi, jo dibināta pirms daudziem jo daudziem gadiem. Numur divi: valstis nemaksā to, kas tām jāmaksā. Tā ir novecojusi, jo nav parūpējusies par terorismu," – paskaidroja Tramps.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs paziņoja, ka ir "absolūti pārliecināts" par to, ka ASV saglabās uzticību militārajai aliansei.

"Es sarunājos ar ASV jaunievēlēto prezidentu Donaldu Trampu pēc viņa uzvaras vēlēšanās, un viņš skaidri lika saprast man un visai aliansei, ka viņš pats un ASV saglabās uzticību NATO principiem," – paziņoja Stoltenbergs intervijā aģentūrai Bloomberg Vispasaules ekonomikas forumā Davosā.

Trampa paziņojumi radījuši satraukumu

Donalda Trampa viedoklis par NATO lomu radījis alianses vadības bažas. Viņa teikto komentēja vairāki Ziemeļatlantijas bloka un dalībvalstu pārstāvji.

NATO Militārās komitejas vadītājs Petrs Pāvels uzskata, ka alianses aktualitāte nav apšaubāma.

"Esmu pārliecināts, ka NATO šodien ir tikpat aktuāla kā agrāk; tā mainās kā jebkurš dzīvs organisms un pielāgojas situācijai," – teica Pāvels.

Pēc viņa vārdiem, var diskutēt par adaptācijas mērogiem, dziļumu un tempiem. "Tomēr es uzskatu, ka NATO aktualitāte nav apšaubāma," – skaidroja ģenerālis.

Francijas prezidents Fransuā Olands kritizēja ASV prezidenta viedokli par Eiropas Savienību un NATO.

"Eiropa vienmēr tieksies pie transatlantijas sadarbības, taču tā pieņems lēmumus atbilstoši savām interesēm un vērtībām," – pavēstīja Olands un piebilda, ka Eiropai "nav vajadzīgi padomi no ārpuses."

Igaunija cer uz turpmāko ASV militāro klātbūtni Igaunijas ārlietu ministrs Svens Miksers uzskata, ka Donalda Trampa prezidentūras periodā ASV turpinās militārās klātbūtnes politiku Eiropā un valsts attiecības ar NATO netiks kardināli pārvērtētas.

"Mums nav pamata uzskatīt, ka jaunievēlētais prezidents Tramps plāno radikāli pārvērtēt ASV attiecības ar sabiedrotajiem vai grozīt ASV uzticību transatlantijas attiecībām ar sabiedrotajiem Eiropā. Tāpat nav pamata apšaubīt ASV turpmāko militāro klātbūtni Eiropā," – pavēstīja Miksers intervijā RIA Novosti.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs - Sputnik Latvija
NATO ģenerālsekretārs aicina nebaidīties no Trampa un Krievijas

2016. gada oktobrī NATO dalībvalstu aizsardzības ministri apstiprināja alianses daudznacionālo bataljonu dislokācijas plānus Baltijas valstīs un Polijā 2017. gada sākumā. Pie tam ministri nolēma pastiprināt klātbūtni Melnās jūras reģionā. Uz sauszemes tiks pastiprināta daudznacionālā brigāde Rumānijā, turklāt vairākas alianses valstis pauda gatavību nosūtīt uz reģionu kuģus un lidmašīnas.

Maskava vairākkārt ir norādījusi, ka Krievija neplāno uzbrukumu jebkurai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka NATO ir informēta par to, ka Maskava neplāno nevienam uzbrukt, taču izmanto ieganstu, lai dislocētu lielāku skaitu tehnikas un bataljonu pie Krievijas robežām

Ziņu lente
0