Advokāts nosaucis par nereāliem Facebook plānus apkarot nepatiesās ziņas

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasFacebook
Facebook - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No Facebook tiek pieprasīta aktīvāka cīņa ar melīgām ziņām. Advokāts norādījis, ka tā faktiski nozīmē paralēlas justīcijas ieviešanu, skarbu iejaukšanos konstitucionālajās tiesībās.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. No Facebook tiek pieprasīta aktīvāka cīņa ar melīgām ziņām. Līdz ar to sociālais tīkls plāno sadarboties ar neatkarīgo žurnālistu kolektīvu Correctiv, kas vērtēs ziņu atbilstību patiesībai. Taču, pēc advokāta Joahima Štainhēfela domām, ideja apkarot nepatiesās ziņas ir lemta neveiksmei.

Pats jēdziens "nepatiesa" ziņa ir grūti novērtējams no juridiskā viedokļa, sarunā ar Sputnik Vācija paziņoja advokāts Joahims Štainhēfels.

Pastnieks. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Par tvītu no darba atlaists Latvijas pasta darbinieks

Viņš vada vietni Facebook-Sperre ("Liegums Facebook"), kurā tiek reģistrēti prettiesiskas kontu un ziņojumu dzēšanas gadījumi sociālajā tīklā, kā arī situācijas, kurās Facebook nenodzēš informāciju, kuras nodzēšanu pieprasa likums.

Štainhēfels ir pārliecināts: tas, ko pēdējā laikā pieprasa no Facebook, faktiski nozīmē paralēlas justīcijas ieviešanu. Pie tam viņš apšauba, vai grupa Correctiv, kam jāpieņem lēmums par to, kādas ziņas tiks uzskatītas par nepatiesām, patiešām ir tik neitrāla un objektīva, jo tā cita starpā saviem žurnālistiskajiem uzbrukumiem izvēlējusies tādu mērķi, kā partija "Alternatīva Vācijai" (AfD), viņš uzsvēra.

"Šeit notiekošais nav cīņa ar nepatiesām ziņām vai ziņojumiem par patiesībai neatbilstošiem faktiem. Tas ir politiskās klases mēģinājums atgūt varu un kundzību, kotrolēt politisko un sabiedrisko diskursu, stingri iejaucoties konstitūcijā garantētās pamattiesībās, it ipaši preses un vārda brīvības tiesībās," — paskaidroja jurists.

Взлом кода - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nāve tīmeklī: "atnesiet man viņa galvu"

Pēc Štainhēfela domām, likumu, kuri liedz apvainojumus, nomelnošanu un melīgus apgalvojumus, skaits ir pilnīgi pietiekams: "Mums nav vajadzīgs jauns likums, nav vajadzīgi jauni jēdzieni, piemēram, Fake News (nepatiesas ziņas) vai Hatespeech (naidīgas runas) — tā ir migla, kuras mērķis ir slēpt no cilvēkiem to, ka tiek gatavots uzbrukums viņu konstitucionālajām tiesībām."

Daudzos gadījumos pat nav iespējams noteikt, vai konkrēta ziņa patiešām ir nepatiesa, norādīja Štainhēfels.

"Pensija ir garantēta", "Mēs tiksim galā" — tie visi ir priekšvēlēšanu solījumi, un nav svarīgi, kura partija tos publicē. Kad politiķis paver muti, pastāv iespēja, ka lielākā daļa viņa teiktā, iespējams, neatbilst patiesībai pilnībā. Kur tad lai sākam cīņu ar nepatiesām ziņām? Tas viss ir frontāls uzbrukums vārda brīvībai," — uzskata eksperts.

Ziņu lente
0