Eksperts noliedza informāciju par nelegālo migrantu nometņu izveidi Baltkrievijā

© SputnikŠpakovskis
Špakovskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Plašu rezonansi Eiropas presē radījusi informācija par to, ka Eiropas Savienība nolēmusi piešķirt 7 miljonus eiro migrantu centru celtniecībai Baltkrievijā, kuros tikšot izmitināti migranti no Sīrijas, Ukrainas un Krievijas, kam Eiropas valstis atteikušās piešķirt patvērumu.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Nelegālo migrantu centru tīkla gaidāmo celtniecību Baltkrievijas teritorijā par Eiropas Savienības līdzekļiem radio Sputnik Baltkrievija programmas vadītājs Vjčeslavs Šarapovs apsprieda ar politisko ekspertu, informatīvi izglītojošās organizācijas "Aktuaļnaja koncepcija" direktoru Aleksandru Špakovski.

"Šīs pārrunas rit labu laiku, vismaz vairākus gadus. Tās iniciējusi nevis ES, bet gan Baltkrievija, jo cauri mūsu teritorijai dažādi nelegālie migranti no Krievijas Federācijas teritorijas tranzītā cenšas nokļūt Eiropas Savienībā," — pastāstīja politiskais eksperts.

Sputnik sarunbiedra rīcībā esošā informācija liecina: nereti vienā robežsardzes dienesta darba maiņā Baltkrievijā tiek aizturēti līdz 50 cilvēki. Bieži vien tie ir Dienvidaustrumāzijas un Āfrikas valstu pārstāvji, kuru pavalstniecību identificēt nav viegli, Visbiežāk cauri Baltkrievijas teritorijai Eiropā cenšas nokļūt Vjetnamas, Irākas un Bangladešas pilsoņi.

Nožogojumu būvdarbi uz Eiropas valstu robežām - Sputnik Latvija
Grāmata par migrantiem aizskārusi tēmas, par kurām Itālija nerunā

"Laikā, kad pienāca atbilde uz pieprasījumu, šo cilvēku uzturēšanās termiņš mūsu valsts teritorijā sasniedza līdz 30 dienas, un visus izdevumus viņu izmitināšanai sedza Baltkrievija. Vienlaikus mēs neesam šo nelegālo ceļotāju galamērķis," — precizēja Špakovskis.

Politologs apliecināja, ka Baltkrievija vairākkārt ierosinājusi partneriem Eiropā uzņemties daļu izdevumu minēto personu uzturēšanai.

"Tie nav bēgļi. Un veidojamie centri nav nometnes. Runa ir par dažiem pagaidu uzturēšanās centriem, kas paredzēti 30-50 cilvēkiem. Tajos cilvēki, kuri centušies pārkāpt Baltkrievijas valsts robežu, tiks izmitināti līdz brīdim, kad tiks ekstradēti uz dzimteni," — konstatēja radio Sputnik Baltkrievija sarunbiedrs.

Ziņu lente
0