Divi vīrieši tika aizturēti par televīzijas kanālu nelikumīgu pārraidīšanu internetā

© Sputnik / Михаил Фомичев / Pāriet pie mediju bankasDivi vīrieši tika aizturēti par televīzijas kanālu nelikumīgu pārraidīšanu internetā
Divi vīrieši tika aizturēti par televīzijas kanālu nelikumīgu pārraidīšanu internetā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā tika apturēta pirātiskās TV interneta vietnes darbība, gada laikā interneta vietni apmeklēja vidēji aptuveni 500 000 lietotāju.

RĪGA, 17.janvāis — Sputnik. Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) sākusi kriminālprocesu pret diviem vīriešiem, kuri, visticamāk, bez attiecīgas licences kādā speciāli izveidotā interneta vietnē retranslējuši Latvijā populāru televīzijas kanālu saturu, ziņa aģentūra LETA, atsaucoties uz Valsts policiju.

Sadarbojoties ar biedrību "Par legālu saturu" tika apzinātas cietušās Latvijā darbojošās komercsabiedrības, kurām pieder ekskluzīvas tiesības uz televīzijas kanālu retranslēšanu atbilstoši iegūtajām licencēm. Kopējie zaudējumi šajā gadījumā pārsniedz 50 minimālās mēnešalgas jeb 19 000 eiro.

Студия вещания телеканала Россия на страны ближнего зарубежья - Sputnik Latvija
Eksperti par informācijas karu: ar aizliegumu neko nepanāksi

Kā skaidro VP, Interneta vietne bija reģistrēta ārpus Latvijas ar domēnu "us" kāda ārzemju uzņēmuma serverī. Šādas darbības veiktas ar nolūku slēpt patieso interneta vietnes administratoru identitāti. Konkrētajā interneta vietnē bez licences retranslēts 201 televīzijas kanāls. Interneta vietnei bija izveidotas vairākas sadaļas — piemēram, "TV tiešraides", "Pārraides" un "Filmas".

Diennakts laikā interneta vietni apmeklēja vidēji aptuveni 1000 lietotāju, taču dažādu sporta pasākumu un citu populāru televīzijas pārraižu raidlaikos lietotāju skaits bija krietni lielāks. Gada laikā interneta vietni apmeklēja vidēji aptuveni 500 000 lietotāju.

Minētā interneta vietne tika reklamēta arī pazīstamos sociālos saziņas tīklos ar mērķi piesaistīt jaunus lietotājus, kā rezultātā lietotāju skaits ar katru dienu pieauga un tās uzturētāji guva peļņu no lietotāju klikšķiem uz reklāmām. Papildus uzturētāji vietnes lietotājiem prasīja veikt naudas maksājumus, izmantojot mobilo sakaru īsziņas.

Aizdomās par nelikumīgās interneta vietnes darbības organizēšanu un uzturēšanu tika aizturēts 1984. gadā dzimis vīrietis. Policija noskaidrojusi, ka vietnes tehnisko jautājumu risināšanai un satura aktualizēšanai bija piesaistīts arī kāds 2000. gadā dzimis jaunietis, pret kuru arī pašlaik sākts kriminālprocess.

Прямой эфир на телеканале Россия - Sputnik Latvija
Latviešus ieinteresējuši Krievijas telekanāli

Izmeklēšanas laikā tika veiktas kratīšanas Latgales reģionā. Kratīšanās izņemti vairāki datu nesēji un panākta ārzemēs esošā servera bloķēšana un vietnes darbības apturēšana.

Šī ir jau otrā pirātiskā TV interneta vietne, kuras darbība pēdējā laikā tikusi apturēta. Pirms mēneša Valsts policija jau ziņoja, ka aizdomās par līdzīgas interneta vietnes izveidošanu un uzturēšanu tika aizturēts kāds 1989. gadā dzimis vīrietis.

ENAP Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa ir aktivizējusi cīņu ar autortiesību un blakustiesību pārkāpumiem Latvijas teritorijā.

Vienlaikus policija aicina iedzīvotājus, rakstot uz e-pastu "enap@vp.gov.lv", informēt par analoģiskā satura interneta vietnēm, kurām ir acīmredzama nelegāla izcelsme un kuras nelikumīgi piedāvā Latvijas komercsabiedrību ražotus audiovizuālos produktus.

Ziņu lente
0