Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados

© Sputnik / Alexander Kondratyuk / Pāriet pie mediju bankasRosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados. Foto no arhīva
Rosināts izsludināt ārkārtas situāciju ĀCM skartajos Krimuldas un Ādažu novados. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Cūku dedzināšanas pasākumiem būs nepieciešams papildu finansējums vairāk nekā 100 000 eiro apmērā.

RĪGA, 16. janvāris — Sputnik. Krīzes vadības padome šodien nolēma rosināt izsludināt ārkārtas situāciju Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartajos Krimuldas un Ādažu novados, ziņo aģentūra LETA, atsaucoties uz Ministru prezidenta Māra Kučinska paziņojumu žurnālistiem.

Kučinskis stāstīja, ka valdība rīt, 17. janvārī, lems par ārkārtas situācijas izsludināšanu Krimuldas un Ādažu novados, ņemot vērā, ka steidzami ir jāutilizē 5000 cūkas. Pēc premjera teiktā, cūku likvidēšanai nepietiks ar esošajām jaudām, ko var nodrošināt pārstādes utilizācijas uzņēmumi, tāpēc nāksies nodrošināt cūku papildu dedzināšanu, kā rezultātā vairākos likumos būs jāmaina atsevišķas normas vai tās jāaptur, piemēram, Iepirkumu likumā, Dabas aizsardzības likumā un virknē citu normatīvo aktu.

Mežacūka. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauņiem nāksies apēst visas mežacūkas

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) informēja, ka cūkas varētu utilizēt Ādažu poligonā, un šādu priekšlikumu atbalstījis arī aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS). "Armija palīdzēs sagatavot cūku utilizācijai nepieciešamo teritoriju, iztīrīt piebraucamos ceļus, lai varētu piebraukt kravas automašīnas ar manipulatoriem, jo sivēnmātes nav vieglas — tās sver līdz pat 300 kilogramiem," sacīja Dūklavs.

Cūku dedzināšanas pasākumiem būs nepieciešams papildu finansējums vairāk nekā 100 000 eiro apmērā. Plānots, ka šo finansējumu piešķirs no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis stāstīja, ka pēc ĀCM uzliesmojuma mājas cūkās Krimuldā un tās apkārtnē uz gadu tiks noteikta stingrākā — trešā — zona, kas nozīmē aizliegumu pārvietot no šīs zonas dzīvas cūkas, kā arī ierobežos gaļas produktu izplatīšanu.

"Apkārt Krimuldas novietnei, kurā tika konstatēts ĀCM, tiks noteikta aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona — desmit kilometru rādiusā. No abām zonām 42 dienu laikā nevarēs notikt cūku pārvietošana, bet septiņas dienas nevarēs pārvietot citu sugu mājlopus. Karantīna darbosies līdz otrajai dezinfekcijai, pēc kuras tiks noņemti ierobežojumi. Paralēli tam Eiropas Komisija ar lēmumu noteikts trešo zonu, kas skars teritoriju vismaz 20 kilometru rādiusā ap konkrēto novietni. Cilvēkus, kas netur cūkas, aizliegumi neietekmēs," stāstīja PVD vadītājs.

Patlaban Krimuldā desmit kilometru zonā ir reģistrētas 17 saimniecības, bet 20 kilometru zonā — viena saimniecība ar 1000 cūkām.

Ziņu lente
0