Mediķi aicina cilvēkus gadu mijā ņemt vērā drošības pasākumus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākoties negadījumos vainojama neuzmanība un pārgalvība – pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei vai petardes palaišana, turot to rokās.

RĪGA, 28. decembris – Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi atgādina par piesardzību gadu mijā, īpaši svētku uguņošanas laikā, aģentūru LETA informēja dienesta pārstāve Inga Vītola.

Pērn NMPD brigādes sniedza palīdzību septiņiem cietušajiem, tai skaitā četriem bērniem, kas pirotehnikas neuzmanīgas lietošanas rezultātā guva nopietnas un smagas traumas. Piemēram, brūces rokās ar muskuļu, cīpslu bojājumiem un apdegumus guva kāds vīrietis, kuram petarde sprāga rokā. Savukārt divi zēni pacēla neizsprāgušu pirotehniku, kas pēc brīža sprāga, kā rezultātā zēni guva sejas un plaukstu apdegumus. 

Pēc NMPD izsaukumu pieredzes, visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgusi rokās, kā arī trāpījusi sejā vai kājās. Šādos gadījumos traumas lielākoties ir smagas — cietušie gūst plēstas brūces un apdegumus, sejas savainojumus ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem, redzes traucējumiem. Tāpat arī plaukstu bojājumus ar sadragātiem pirkstiem un traumatiskām pirkstu amputācijām, kājas traumas ar lūzumiem un citas nopietnas traumas, kas var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi.

Medicīniskā palīdzība. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Medicīniskā palīdzība Ziemassvētku laikā

Lielākoties negadījumos vainojama neuzmanība un pārgalvība — pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei vai petardes palaišana, turot to rokās. Vītola norādīja, ka cilvēki bieži neievēro arī instrukcijā teikto un, piemēram, mēģina vēlreiz palaist neizsprāgušu pirotehniku, labo to pirms palaišanas, atļauj bērniem palaist raķetes vai nepareizi novieto petardes.

Lai izvairītos no traumām, NMPD atgādina, ka pirotehnika jāiegādājas tikai veikalos, kur to atļauts tirgot. Tāpat īpaša uzmanība jāpievērš lietošanas instrukcijai, kā arī pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem.

Vītola arī atgādināja, ka dzīvībai kritiskās situācijās neatliekamo medicīnisko palīdzību var izsaukt, zvanot uz ārkārtas tālruni 113

Ziņu lente
0