Vācijas Tunisiešu biedrības vadītājs: man kauns, ka esmu tunisietis

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ezedins Cerija nosodīja par teroraktu Berlīnē aizdomās turētā Anisa Amri rīcību.

RĪGA, 28. decembris — Sputnik. Ezedins Cerija (Ezzedine Zerria), Vācijas Tunisiešu biedrības vadītājs intervijā Sputnik Vācija atzina, ka viņam kauns par to, ka viņš ir tunisietis, jo no Tunisas ieradies nesenā Berlīnes terorakta izpildītājs Aniss Amri.

Policija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aizdomās turamais par teroraktu Berlīnē tika neitralizēts apšaudē Milānā

Kravas automašīna, ko, domājams, vadīja 24 gadus vecais Aniss Amri, taranēja Ziemassvētku tirdziņa apmeklētājus Berlīnes centrā. Uzbrukumā dzīvības zaudēja 12 cilvēki, vēl 48 guva ievainojumus. Trīs dienas vēlāk Amri tika neitralizēts Milānā apšaudē ar Itālijas tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. Jau sarunas ievadā Ezedins Cerija izteica neliekuļotu līdzjūtību bojāgajušo tuviniekiem. 

"Šo noziegumu pastrādāja viens cilvēks, nevis kāda biedrība vai valsts, – viņš atzīmēja. – Teroraktam nevajadzētu kaitēt mūsu valstu attiecībām. Neviena pilsēta pasaulē nevar apgalvot, ka tajā nav teroristu vai justies pilnīgā drošībā." Cerija uzsvēra, ka nekad nepieņems Anisa Amri nodarījumu.

Cerija, Bohumas universitātes ēdnīcas vadītājs, uzskata, ka radikālā islāmisma sekotāju naida iemesls meklējams viņa gados jauno tautiešu perspektīvu trūkumā: "Jaunieši vairs nevar sapņot. Cilvēki neredz perspektīvas un noslēdzas sevī. Tādā stāvoklī cilvēks ir spējīgs uz visu."

Viņaprāt, ar tādiem cilvēkiem ir viegli manipulēt, un pie tā ķeras noteikti spēki, kuri pie tam ņem vērā paši savas intereses. Ir cilvēki, kuri paši meklē iespēju nomirt.

Policija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Aizdomās turamais par teroraktu Berlīnē tika neitralizēts apšaudē Milānā

"Mums nav iespēju pārliecināt cilvēkus, kuri meklē nāvi, par to, ka viņi rīkojas nepareizi," – nožēlo Cerija.

Bohumas iedzīvotājs pauda cerību, ka vācieši saprot: nebūt ne visi tunisieši vai visi musulmaņi ir teroristi. Viņam pašam ir daudz draugu vāciešu vidū. Un mirkli viņš apklusa un atzinās: "Pašlaik man ir kauns teikt, ka esmu tunisietis un musulmanis! Kāpēc? Tāpēc, ka daži, atvainojiet par izteicienu, vājprāši ir zaudējuši prātu un tiecas glābt islāmu. Taču islāmu glābt var tikai Visaugstākais, bet es nespēju to aizstāvēt, tāpat kā jebkurš cits cilvēks!"

Ezedins Cerija jau 30 gadus ir precējies ar vācieti. Viņa sieva ir katoliete, bet viņš pats – musulmanis. Viņi audzina dēlu un priecājas par gaidāmajiem svētkiem.

Ziņu lente
0