Ķīnas laikraksts aicina ražot vairāk kodolieroču, lai sagatavotos Trampa administrācijai

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ķīnai vajadzētu "būvēt vairāk stratēģisko kodolieroču un paātrināt starpkontinentālo ballistisko raķešu DF-41 izvietošanu", lai aizsargātu savas intereses, ja Tramps mēģinās "nepieņemamā veidā" izdarīt spiedienu uz Pekinu, vēsta laikraksts.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Reaģējot uz Donalda Trampa ievēlēšanu par ASV prezidentu, Ķīnai vajadzētu ievērojami palielināt militāros izdevumus un saražot vairāk kodolieroču, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz Ķīnas laikraksta "Global Times" publicēto rakstu.

Ķīnai vajadzētu "būvēt vairāk stratēģisko kodolieroču un paātrināt starpkontinentālo ballistisko raķešu DF-41 izvietošanu", lai aizsargātu savas intereses, ja Tramps mēģinās "nepieņemamā veidā" izdarīt spiedienu uz Pekinu, vēsta laikraksts.

"Ķīnas militārajiem izdevumiem 2017.gadā vajadzētu ievērojami pieaugt," — norādīts "Global Times" rakstā, kas publicēts gan ķīniešu, gan angļu valodā.

"Global Times" nav valsts medijs, tomēr tam ir ciešas saites ar valdošo Komunistisko partiju.

Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Tramps kritizē Ķīnu par manipulācijām ar valūtu

Tramps vēlēšanu kampaņas laikā regulāri kritizēja Ķīnu, nosaucot to pat par ASV "ienaidnieku", vienlaicīgi paužot nevēlēšanos maksāt par Vašingtonas sabiedroto Āzijā aizsardzību, pat norādot, ka Japāna un Dienvidkoreja varētu iegūt kodolieročus.

"Global Times" ievadraksts seko pēc Trampa komentāriem vietnē "Twitter", kur jaunievēlētais prezidents asi kritizēja Ķīnas ekonomisko un ārpolitiku.

Laužot ASV diplomātisko tradīciju, Tramps arī pieņēma apsveikuma zvanu no Taivānas prezidentes Cai Inveņas, par to izpelnoties Pekinas protestu. jo Ķīna uzskata Taivānu par savas teritorijas neatņemamu sastāvdaļu.

"Global Times" rakstīja, ka "mums ir labāk jāsagatavojas militāri attiecībā uz Taivānas jautājumu, lai nodrošinātu, kas tie aizstāv Taivānas neatkarību tiek sodīti, un jāsagatavojas iespējamām ASV provokācijām Dienvidķīnas jūra".

Dmitrijs Kuļikovs, starptautiskās informācijas aģentūras Rossija segodņa Zinovjeva kluba loceklis - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kādai pasaulei vajadzīgs žandarms?

Tramps trešdien ASV vēstnieka postenim Ķīnā izraudzīja Aiovas štata gubernatoru Teriju Branstadu, kuram ir senas saites ar Ķīnas prezidentu Sji Dziņpinu. Domājams, ka šādu soli Pekina uztvers pozitīvi.
Tomēr Ķīnas valsts laikraksts "China Daily" pauda pesimismu par gaidāmajām attiecībām ar ASV.

Savā ievadrakstā ceturtdien "China Daily" norādīja, ka, lai arī Ķīna ir atbildēju uz Trampa izteikumiem ar piesardzību, turpmākas republikāņu politiķa provokācijas apdraudēs ASV un Ķīnas attiecības.

"Ķīnai ir jāgatavojas ļaunākajam," vēstīja avīze. "Pēdējo nedēļu notikumi liecina, ka Ķīnas-ASV attiecības saskaras ar vēl nepieredzētu nenoteiktību," piebilda "China Daily".

Ziņu lente
0