Tramps kritizē Ķīnu par manipulācijām ar valūtu

© REUTERS /Carlo Allegri Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva
Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu politiķi bieži ir vainojuši Pekinu par mākslīgu tās valūtas vērtības samazināšanu, lai padarītu tās eksportu konkurētspējīgāku.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Jaunievēlētais ASV prezidents Donalds Tramps mikroblogu vietnē "Twitter" svētdien asi kritizēja Ķīnu par manipulāciju ar tās valūtu un ekspansiju Dienvidķīnas jūrā, ziņo aģentūra LETA.

"Vai Ķīna mums vaicāja, vai ir pareizi devalvēt tās valūtu (apgrūtinot mūsu kompāniju konkurētspēju), uzlikt lielas nodevas mūsu ražojumiem, kas iet uz viņu valsti (ASV tiem nodevas neuzliek), vai arī būvēt milzīgu militāro kompleksu Dienvidķīnas jūras vidū," — jautāja Tramps.

"Es tā nedomāju," viņš arī atbildēja.

Trampa paziņojumi izskan tikai divas dienas pēc tam, kad viņam bija telefonsaruna ar Taivānas prezidenti Cai Inveņu, par ko Pekina izteikusi Vašingtonai protestu, ņemot vērā, ka Ķīna Taivānu uzskata par neatņemamu savas valsts sastāvdaļu.

Выборы в США - Sputnik Latvija
Politika
Vēl viena prezidenta kandidāte apšauba Trampa uzvaru
Tramps Ķīnu bieži kritizēja arī pirmsvēlēšanu kampaņas laikā, solot to pirmajā dienā amatā pasludināt par "valūtas manipulatori", kas liktu ASV Finanšu ministrijai sākt sarunas ar Pekinu par Ķīnas juaņas vērtības pieaugumu.

Ķīna ir ASV lielākais tirdzniecības partneris, bet ASV pērn ar Ķīnu bija 366 miljardu dolāru liels ārējās tirdzniecības deficīts.

Pasaules Tirdzniecības organizācijas dati liecina, ka Ķīnas ievedmuita ASV lauksaimniecības precēm ir vidēji 15,6%, bet pārējām precēm — 9%.

Savukārt ASV Ķīnas lauksaimniecības precēm uzliek 4,4% lielu nodevu, bet citām precēm — 3,% lielu nodevu.

Ziņu lente
0