ASV nav tikušas galā ar vispasaules līdera lomu pēc PSRS sabrukuma

© Sputnik / Igor Mikhalev / Pāriet pie mediju bankasKapitolijs Vašingtonā. Foto no arhīva
Kapitolijs Vašingtonā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas valstu līderi apšauba ASV līdera pozīcijas pasaulē.

RĪGA, 8. decembris — Sputnik. Aptaujas rezultāti, ko organizēja Sputnik.Viedokļi, liecina, ka lielākā daļa Vācijas (69%), Francijas (55%) un Itālijas (51%) iedzīvotāju uzskata, ka ASV nav tikušas galā ar vispasaules līdera lomu pēc PSRS sabrukuma 1991. gadā, kad tās kļuva par vienīgo superlielvalsti. Aptauju veica kompānija IFop pēc informācijas aģentūras un radio Sputnik pasūtījuma.

ES. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sputnik.Viedokļi aptauja liecina, ka daudzi eiropieši atbalsta izstāšanos no ES

Uz jautājumu "Vai ASV tikušas galā ar vispasaules līdera lomu pēc PSRS sabrukuma?" apstiprinoši atbildēja tikai 24% vāciešu, 35% franču un 42% itāļu. Precīzu atbildi uz šo jautājumu nevarēja sniegt 10% fraču un pa 7% vāciešu un itāļu.

Belovežas vienošanās par PSRS likvidāciju un Neatkarīgo Valstu Sadraudzības izveidi tika parakstīta 1991. gada 8. decembrī. Šajā dienā Viskuļos (Baltkriecijas valdības rezidencē Belovežas gāršā) Baltkrievijas, Krievijas Federācijas un Ukrainas vadītāji parakstīja vienošanos par Neatkarīgo Valstu Sadraudzības (NVS) dibināšanu.

Aptauju 2016. gada jūnijā veica kompānija IFop — vecākā kompānija Latvijā, kas nodarbojas ar sabiedriskās domas aptaujām. Tajā piedalījās 3006 respondenti vecumā no 18 gadiem Francijā, Vācijā, un Itālijā. Atlasē pārstāvēti valsts iedzīvotāji no dzimuma, vecuma un ģeogrāfijas viedokļa. Maksimālā datu atlases kļūda valstī sastāda +/- 3,1% ar 95% varbūtību.

Британский солдат рядом с самолетом Typhoon на авиабазе Акротири, недалеко от Южного прибрежного города Лимассол на Кипре - Sputnik Latvija
Eiropieši netic, ka ārvalstu kara bāzes viņus aizsargās
Sputnik.Viedokļi ir starptautisks projekts, kura mērķis ir sabiedriskās domas aptauja. Tas sāka darbu 2015. gada janvārī. Par projekta sadarbības partneriem kļuva plaši pazīstamās pētījumu kompānijas Populus, Ifop un Forsa. Projekts Sputnik.Viedokļi regulāri organizē sabiedriskās domas aptaujas Eiropas valstīs un ASV aktuālos sociālos un politiskos jautājumos.

Sputnik ir ziņu aģentūra un radio ar multivides informācijas centriem vairākos desmitos valstu. Sputnik ietver vietnes vairāk nekā 30 valodās, analogo un ciparu apraidi, mobilās lietotnes un lapas sociālajos tīklos. Sputnik ziņas ik dienas iznāk angļu, arābu, spāņu un ķīniešu valodās.

Ziņu lente
0