Prezidenta vēlēšanās Austrijā uzvarējis van der Bellens

© Sputnik / Maxim Blinov / Pāriet pie mediju bankasAustrija. Foto no arhīva
Austrija. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atkārtotās prezidenta vēlēšanas notika svētdien 4. decembrī, saskaņā ar aptaujām, abiem kandidātiem paredzēja līdzīgus rezultātus.

RĪGA, 5. decembris — Sputnik. Austrijā vakar notikušajā atkārtotajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā uzvarējis neatkarīgais kandidāts, bijušais "zaļo" līderis Aleksandrs van der Bellens, vēsta aģentūra LETA, atsaucoties uz sabiedriskās televīzijas ORF prognozēm.

Austrijas prezidents Aleksandrs van des Bellens - Sputnik Latvija
Austrijā anulēti prezidenta vēlēšanu rezultāti

Atbilstoši šīm prognozēm van der Bellens ieguvis 53,6% balsu, bet viņa sāncensis galēji labējās Brīvības partijas (FPÖ) kandidāts Norberts Hofers — 46,4% balsu.

Prognozes balstītas uz 58% saskaitīto biļetenu. Šo prognožu kļūdas līmenis ir 1,3 procentpunkti, un tas nozīmē, ka van der Bellena uzvara uzskatāma par drošu.

Brīvības partijas kandidāts Hofers atzina savu sakāvi.

"Es apsveicu Aleksandru van der Bellenu ar panākumiem un aicinu visus austriešus turēties kopā un strādāt kopā," sociālajā tīklā "Facebook ierakstījis Hofers, piebilstot, ka vēlēšanu rezultāti viņu "neticami skumdinājuši".

Lai gan līdz ar Hofera zaudējumu Austrijai nebūs galēji labējs prezidents, aptaujas liecina, ka pašlaik opozīcijā esošā Brīvības partija varētu uzvarēt nākamajās parlamenta vēlēšanās, iegūstot apmēram trešdaļu balsu.

72 gadus vecais van der Bellens ir Vīnes universitātes emeritētais ekonomikas profesors. No 1997. līdz 2008. gadam viņš vadīja partiju "Zaļie — Zaļā alternatīva", kas pašlaik parlamentā ir opozīcijā. Jaunievēlētajam Austrijas prezidentam ir baltvācu izcelsme, viņa vecāki ir Igaunijas pilsoņi, kas 1940. gadā no Igaunijas devās uz Vāciju, bet vēlāk — uz Austriju.

Iepriekšējais prezidents sociāldemokrāts Heincs Fišers atstāja valsts galvas amatu jūlijā, kad beidzās viņa otrais sešu gadu amata termiņš.

Ziņu lente
0