Austrijā anulēti prezidenta vēlēšanu rezultāti

© REUTERS / Heinz-Peter BaderAustrijas prezidents Aleksandrs van des Bellens
Austrijas prezidents Aleksandrs van des Bellens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Maijā valsts vadītāja vēlēšanu otrajā kārtā uzvaru izcīnīja bijušais "zaļo" partijas priekšsēdētajs, 72 gadus vecais Aleksandrs van der Bellens.

RĪGA, 1. jūlijs — Sputnik. Austrijas Konstitucionālā tiesa anulējusi maijā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātus un pieņēmusi lēmumu atkārtoti veikt valsts vadītāja vēlēšanu otro kārtu. Jaunās balsošanas datums tiks izsludināts 5. jūlijā.

Prezidenta vēlēšanās Austrijā uzvarēja bijušais "zaļo" partijas priekšsēdētajs Aleksandrs van der Bellens. Pa pastu nosūtīto biļetenu skaitīšanas rezultāti liecināja, ka viņš saņēmis 50,3% balsu. Savu sāncensi — labēji nacionālistiskās Brīvības partijas kandidātu Norbertu Hoferu viņš apsteidza par 0,6% (tikai nedaudz vairāk kā 31 tūkstotis balsu).

Brīvības partijas priekšsēdētājs Hanss Kristiāns Štrāhe iesniedza prasību Konstitucionālajā tiesa, kurā norādīja uz daudzajiem pārkāpumiem, kas, pēc viņa domām, pieļauti balsu skaitīšanas gaitā. Štrāhe atzīmēja, ka vairāk nekā 573 tūkstoši biļetenu pieskaitīti kļūdaini.

Tagad valsts Iekšlietu ministrijai, kam pakļauti vēlēšanu dienesti, nāksies organizēt jaunas vēlēšanas. Divu vai trīs mēnešu laikā, kas būs nepieciešami šim nolūkam, prezidenta funkcijas pildīs Austrijas Nacionālās padomes prezidijs.

Konstitucionālās tiesas priekšsēdētājs Gerhards Holcingers informēja, ka otrā vēlēšanu kārta ir jāatkārto visā Austrijā.

Austrijā ir aptuveni 6,4 miljoni vēlētāju. No viņiem pirms termiņa pa pastu savas balsis atdeva vairāk nekā 850 tūkstoši cilvēku.

Mēs – no Pleskavas

Aleksandrs van der Bellens ir 72 gadus vecs. XVII gs. beigās viņa tēva senči pārcēlās no Holandes uz Krieviju un no XVIII gs. dzīvoja Pleskavas guberņā.

Aleksandrs ir Insbrukas universitātes zinātņu doktors, ekonomists. 1997. gadā viņš nostājās partijas priekšgalā, un 1999. gadā kļuva par Austrijas parlamenta frakcijas priekšsedētāju. Laikā, kad partiju vadīja Aleksandrs van der Bellens, tā pirmo reizi saņēma vairāk nekā 10% balsu parlamenta vēlēšanās. Šoreiz viņš piedalījās vēlēšanās kā neatkarīgais kandidāts, tomēr Zaļo partija viņu atbalstīja.

Ziņu lente
0